FOTO: Projekat stambeno-poslovnog kompleksa na Detelinari na uvidu, zna se i ko će graditi

Javna prezentacija Urbanističkog projekta kompleksa stambeno-poslovnog centra na uglu ulica Braće Popović i Branka Bajića u Novom Sadu počinje danas, a traje do 27. juna.
FOTO: Projekat stambeno-poslovnog kompleksa na Detelinari na uvidu, zna se i ko će graditi
Foto: 021.rs

Projekat je izradila Agencija za inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje "NSA" na zahtev DOO "Bobar gradnja".

Projektom je obuhvaćeno 8.000 kvadrata, kao i regulacija okolnih saobraćajnica, a zbog projekta će biti formirana nova građevinska parcela spajanjem 12 parcela. Inače, od 12 parcela koje su predmet plana i koje će biti spojene, trenutno su u vlasništvu investitora "Bobar gradnje" tri. Ostale pripadaju Gradu.

To ne bi trebalo da predstavlja problem, jer baš tih 7.000 kvadrata koji nedostaju za ovaj plan trenutno se nalaze na licitaciji. Prodaje se najveća parcela površine 6.000 kvadrata i još osam manjih katastarskih parcela po početnoj ceni od gotovo 6,5 miliona evra. 
 
Dok u oglasu stoji i to da budući vlasnik pre gradnje treba da otkupi i tri privatne parcele od skoro 1.000 kvadrata, može se pretpostaviti da nameru da na ovom prostoru gradi ima upravo "Bobar gradnja" koja je vlasnik tih parcela, jer su oni i zahtevali izradu projekta kompleksa. 
 
 
Ovaj prostor je pretežno prazan, ali postoji nekoliko objekata koji su predviđeni za uklanjanje ili izmeštanje pre početka gradnje kompleksa. Među njima su pomoćni objekat izgrađen bez odobrenja, porodična stambena zgrada površine oko 140 kvadrata i trafo stanica.
 
Prostor u obuhvatu plana deli se na dve urbanističke zone - zonu višeporodičnog stanovanja visokih gustina i zonu opštegradskog centra. Opštegradski centar nalaziće se u prostoru između Braće Popović i Branka Bajića. Poslovni prostori u kompleksu se planiraju u prizemnoj etaži, a planira se i više lamela namenjenih stanovanju i poslovanju.
 
Planirani položaj objekata je takav da su oni najvećim delom orijentisani duž Ulice braće Popović i ka kompleksu Master centra Novosadskog sajma, a manjim delom ka Ulici Branka Bajića.
 
 
U delu kompleksa prema Ulici Branka Bajića planira se otvoreni deo bloka sa slobodnom površinom namenjenom zajedničkom korišćenju i prizemnom garažom. 
 
Ispod cele površine kompleksa planira se podzemna garaža, kako bi se zadovoljile potrebe za parkiranjem, a iznad ozelenjen i parterno uređen prostor.
 
Planirana spratnost objekata se kreće u rasponu od prizemnih objekata do sedmospratnica. 
 
Maksimalni indeks zauzetosti kompleksa je do 65 odsto, a indeks izgrađenosti celine je do 3,5. 
 
"U okviru kompleksa planiraju se i prilazne saobraćajnice kojima će se obezbediti pristup podzemnoj garaži. Zatvorena parking mesta planiraju se u okviru podrumske garaže koja može biti i dvoetažna. Broj etaža podzemne garaže zavisiće od potrebe da se u okviru kompleksa u potpunosti zadovolji potreba za parkiranjem za planirano poslovanje i stanovanje", navodi se u pisanom delu projekta.
 
Minimalna površina stana u zoni višeporodičnog stanovanja biće 26, dok će prosečna biti 65 kvadrata. 
Javna prezentacija projekta održava se radnim danima u periodu od 21. do 27. juna, od 10 do 13 časova u zgradi Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove (Školska 3), kao i na sajtu Grada (OVDE). 
  • Милан

    24.06.2022 15:12
    Не бих живео у тим бетонским коцкама ни да мени плате 1500€ по квадрату.
  • Zemara 33

    22.06.2022 18:23
    Odlican posao
    Konačno da se od rugla napravi nesto. Niša bez mog zeme , jedino zemare investiraju u Ns !!!! Živeli braco !
  • Svo

    22.06.2022 16:45
    Ovo pretvaranje grada u betonsku dzunglu radi necijih licnih interesa nece prestati tako sto pisemo raznorazne komentare. Razmislite na koji nacin se ovo moze zaustaviti.Niko nam nece pomoci. Ovo sami moramo da resimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti