OSNA: Pokrajina da reaguje zbog seče na Šodrošu, trupci se lageruju na Brodogradilištu

Organizacija OSNA, u ime građana okupljenih u okviru kampa "Survivor Šodroš" predala je nadležnim institucijama "Zahtev za sprovođenje postupka utvrđivanja šumske krađe".
OSNA: Pokrajina da reaguje zbog seče na Šodrošu, trupci se lageruju na Brodogradilištu
Foto: 021.rs

Zahtev je poslat pravobranilaštvu Autonomne Pokrajine Vojvodine, Vladi APV, i upravljaču JP "Vojvodinašume".

Kako navode u saopštenju, to je urađeno jer se već 16 dana gradske vlasti ne obaziru na predate zahteve građana koji "telima brane šume na Šodrošu od bespravne seče". Zahtevaju postupanje upravitelja, koji je dužan da u roku od dva dana od saznanja o protivpravnoj radnji sačini zapisnik i žigoše panjeve koji su posečeni. 
Takođe, od upravitelja zahtevaju da privremeno oduzme bespravno posečeno drvo, "trupce koji su lagerovani u Brodogradilištu koje je u vlasništvu Galensa".
 
U zahtevu navode da su radnici zatečeni u seči i utovaru trupaca bez naloga, dokumenata i bez prisustva upravljača. 
 
Ističu i da je seča tokom gnezdećeg perioda nezakonita po više članova Zakona o zaštiti prirode.
 
"Ovim se ugrožava očuvanje biološke raznovrsnosti, narušava i obesmišljava zaštita prirodnih vrednosti", piše u zahtevu.
 
Ako se institucije ne odazovu na zahtev građana da postupaju po zakonu, najavljuju da će im se obratiti direktno. 
Podsetimo, aktivisti i građani dežuraju na Šodrošu od nedelje, 12. juna. Oni su se organizovali u kamp u kom priređuju različite aktivnosti i tribine, dok istovremeno blokiraju prilaze kamionima i građevinskim mašinama. U sredu, 15. juna, oni su predali pismo za zahtevima gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću. Odgovore još nisu dobili. 
  • Sasa

    29.06.2022 11:13
    Uvek postoji antiprotivni i kad je belo onda je crno. I kad znaju da nisu u pravu teraju kontra samo da bude uzocin. Napredak grada nije važan trule topole su navaznije
  • Лиманац

    28.06.2022 13:13
    Полиција да реагује због незаконите блокаде градилишта новог новосадског моста!
  • Anonimus

    28.06.2022 06:20
    - -
    Dragi sugrađani svako ko malo dublje pogleda saobraćaj u gradu shvatiće da je neophodan most. Ne jedan, nego i drugi u Beočinu i treći u Neštinu. Standardna pojava su kolone na mostu slobode prema gradu. Kod merkatora konstantni haos, uglavnom za skretanje levo prema Telepu...Most je neophodan ali NS na vodi nije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.