Sud odbacio tužbu Branke Bežanov protiv Demokratske stranke

Viši sud u Novom Sadu odbacio je kao neosnovanu tužbu članice Gradskog veća Branke Bežanov protiv Demokratske stranke, saopštio je gradski odbor ove partije.
Sud odbacio tužbu Branke Bežanov protiv Demokratske stranke
Foto: 021.rs

Demokratska stranka 2019. godine tražila je da se Branka Bežanov smeni sa tadašnjeg položaja zamenice predsednika Skupštine grada, zbog njenog učešća na skupu u Draževini kod Višegrada, gde se odala počast četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću. 

Nakon toga, Bežanov je tužila Demokratsku stranku i Ligu socijaldemokrata Vojvodine zbog povrede ugleda i časti.

Tri i po godine kasnije, njen tužbeni zahtev je odbačen, saopštava DS. 
 
Po rečima predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke Veljka Krstonošića, svaka drugačija odluka suda bila bi nezakonita i nelogična, jer je "ministarka gradonačelnika Miloša Vučevića pokušala sudskim putem da zabrani opoziciji da kritikuje gradsku vlast i protivi se njenim sistematskim pokušajima revizije istorije". 
 
"Povodom zbog kojeg smo tražili smenu Branke Bežanov bilo je njeno učešće na nekakvom skupu u Višegradu koji bismo mogli opisati kao pseudočetnički maksembal sa vrlo opasnim porukama. Smatrali smo da se na tom opskurnom skupu širi međunacionalna mržnja u regionu i ugrožava mir u Bosni i Hercegovini. Jedini način da se Grad Novi Sad ogradi od tog postupka visoke gradske zvaničnice bio je taj da se ona smeni. Takav naš politički stav je za Branku Bežanov bio razlog da nas tuži zbog tobožnje povrede ugleda i čast. Verujemo da je ona na tu besmislenu tužbu bila ohrabrena stavom svojih koalicionih partnera u Skupštini grada koji su se oglušili o apel za njenu smenu i složno nastavili da vladaju gradom i prekrajaju istoriju multietničkog, antifašističkog i slobodarskog Novog Sada", poručio je Krstonošić.
 
Stav DS-a je da se pokušaj istaknute predstavnice gradske u Novom Sadu da putem suda kazni ovu partiju zbog političkog stava, pravilno može sagledati "samo u kontekstu sistematskih napora teiste gradske vlasti da istovremenu sprovede reviziju istorije i ućutka opozicije", a kao drastičan primer toga navode postavljanje spornog spomenika "nevinim žrtvama 1944/45. godine". 
Iako je bila pokrenuta inicijativa za smenu Bežanov, članice Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije, o tome se u Skupštini grada nije raspravljalo, jer nije bilo prikupljeno dovoljno potpisa koji bi podržali ovaj zahtev Lige socijaldemokrata Vojvodine. Iz LSV su tada naveli da, ukoliko njihov zahtev za smenom ne bude usvojen, postoji mogućnost napuštanja koaliciju u gradskoj vlasti, što se nije dogodilo.
 
"Drago mi je da su odbornici u Skupštini grada odbili da stave na tačku dnevnog reda ovu besmislenu temu, jer svi znamo odgovor na pitanje da li su Srbi bili žrtve ili saučesnici fašizma. Nadam se da je konačno stavljena tačka na podelu Novog Sada, barem kada je odnos prema istoriji u pitanju", rekla je tada Bežanov.
 
Nakon lokalnih izbora 2020. godine, Branka Bežanov je imenovana za članicu Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodicu i decu. 
  • Krika

    11.10.2022 11:28
    Sad će i to morati Cistoca da plati jer u socijali nema bas love za apanažu. Srećom tu su gerontoloski i cistoca
  • agatoni,aga,akademik

    11.10.2022 10:47
    hahaha
    pa to je ista bratija spo i ds hahaha!
  • VladaN

    11.10.2022 09:46
    Očekivano...
    ..pošto dotična ne poseduje ništa šta bi se moglo "povrediti".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti