Stanovnici Podbare žele normalne pešačke staze, Grad najavljuje sređivanje i nove drvorede

Novosađani koji žive na Podbari rekli su za 021.rs da bi u svom kraju želeli da imaju normalne pešačke staze, a ukazali su i na nedostatak zelenila.
Stanovnici Podbare žele normalne pešačke staze, Grad najavljuje sređivanje i nove drvorede
Foto: 021.rs
Kako oni kažu, jedan od najvećih problema je to što ljudi, usled nepropisnog parkiranja vozila, nemaju prostora da se kreću pešačkom stazom, a posebno je teško kretati se ovim delom grada sa dečijim kolicima.
Dodaju i da je česta pojava neravnomeran nivo trotoara između dve zgrade, a leti je posebno teško zbog vrućine i sparine koju pojačava nedostatak zelenila.
Kako iz Grada Novog Sada objašnjavaju za 021.rs, svi ovi problemi biće rešeni i regulisani projektom obnove Almaškog kraja koji treba da počne na proleće.
 
Urbanističko arhitektonsko uređenje prostora kulturno-istorijske celine Almaški kraj obuhvata 28 ulica, a projektom je predviđeno kreiranje primarno pešačke zone, izmeštanje glavnih tranzitnih pravaca, uvođenje biciklističkog saobraćaja, formiranje urbanih skverova, ozelenjavanje prostora, formiranje mini parkova i uvođenje različitih tipova osvetljenja.
 
"Radovi su podeljeni u više faza i podrazumevaju zamenu i/ili rekonstrukciju podzemne infrastrukture, zamenu kolovozne konstrukcije, uređenje parternih površina, hortikulturno uređenje, postavljanje novog urbanog mobilijara i izgradnju novog javnog osvetljenja. U okviru ovih radova pristupiće se i zaštiti pešačkih površina postavljanjem fiksnih stubića za sprečavanje prolaza i parkiranje vozila na mestima gde saobraćajnim znacima nije drugačije regulisano", navode u upravi grada.
 
Prva faza radova obuhvata jugoistočni deo Almaškog kraja, ulice Zlatne grede, Skerlićeva, Milovana Vidakovića i deo Daničićeve biće pretvorene u pešačku zonu, dok su u ovu fazu uključeni i delovi ulica Save Vukovića, Đorđa Jovanovića i Nikole Pašića.
 
Kako iz JKP "Zelenilo" objašnjavaju za 021.rs, projektom je predviđeno i uvođenje novih drvoreda na Podbari.
 
"Ovim projektom se planira rekonstrukcija okolnih ulica, prilikom čega će doći do sadnje novog drveća", kažu iz ovog preduzeća.
U međuvremenu, problem parkiranja na pešačkim i zelenim površinama biće regulisano i sankcionisano novouvedenim sistemom "NS patrol", poznatijim kao "Oko sokolovo".
 
"Ovaj sistem predstavlja efikasan način kontrole i evidentiranja nepropisno zaustavljenih vozila na javnim površinama koje nisu namenjene za parkiranje. Njegovim uvođenjem će se na sistematičan način rešiti problem parkiranja i pospešiti sankcionisanje ovog vida kršenja odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima", dodaju u upravi grada.
 
Druga faza projekta obnove Almaškog kraja obuhvata centralni i severoistočni deo ovog dela Podbare i čine je ulice Save Vukovića, Svetosavske, Milana Rakića, Đorđa Rajkovića sa trgom ispred Kulturne stanice "Svilara", kao i ulice Koste Hadži mlađeg, Zemljane ćuprije, Lađarske i Marka Nešića. 
 
U izradu projekta urbanističko-arhitektonskog uređenja Almaškog kraja uloženo je skoro 100 miliona dinara. 
 
Tekst je nastao u okviru projekta "Media for all", koji sprovodi British Council uz finansiranje Vlade Velike Britanije.
  • Sremci

    19.01.2023 18:32
    I mi bi trotoar na Fruskogorskom putu na Popovici
  • Podbara

    18.01.2023 21:02
    Jejenta
    Šta će pešačke staze,sve je parking,grad treba pešacima da da krila da lete.Gde god je zgrada investitor pravi po svom,a zgrade dobijaju spratnost po volji investitora,ova u Kisačkoj zlo nad zlom,gde je tu ekologija i zaštita životne sredine???.
  • Marija

    17.01.2023 13:23
    Matica Srpska
    A šta je sa ulicom Matice Srpske? Zar ona nije u planu? Trotoari su puni rupa, kolovoz takođe, a sve to nadomak samog centra i čuvene zgrade Matice Srpske. Sramota od turista koji redovno šetaju tuda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti