AŽC o femicidu u Novom Sadu: Institucije znale da ubica radi u prodavnici oružja, mere nedovoljne

Autonomni ženski centar poziva Osnovno javno tužilaštvo i Osnovni sud u Novom Sadu da objasne šta su preduzeli, po zakonu, prema V. R, koji je juče u Ulici Jovana Subotića ubio bivšu devojku I. R.

V. R. je bila izrečena mera zabrane prilaska zbog prijave partnerskog nasilja, ali ga to nije sprečilo da nabavi oružje i na radnom mestu ubije I. R.

"Verovala je državi i predstavnicima institucija, koji iznova i iznova pozivaju žrtve da prijave nasilje, da će je zaštititi. Njenom ubici je bila izrečena samo mera zabrane prilaska i kontaktiranja, iako su predstavnici institucija znali da on radi u prodavnici oružja, da je lovac i da će mu oružje, i nakon oduzimanja onog koje je bilo u njegovom legalnom posedu, biti dostupno. Ponovo, kao i slučaju ubistva Sanje M. u Pirotu, mere koje su bile preduzete od strane Osnovnog javnog tužilaštva i/ili Osnovnog suda u Novom Sadu su bile blage i nedelotvorne u odnosu na rizik od ubistva u kome se nalazila I.R", navode u Autonomnom ženskom centru (AŽC).

AŽC naglašava da je ovo je peti femicid u 2023. godini koji je učinjen vatrenim oružjem. Ujedno je 17. femicid - ove godine je u porodično-partnerskim odnosima ubijeno 15 žena i dve maloletne devojčice, od 16 i dve godine.
 
"Kako je moguće da je svakoj građanki i građaninu naše države jasno da će neko ko je prijavljen za nasilje i ko ima pristup oružju, to oružje i iskoristiti, a samo tužioci i sudije to ne vide ili možda ne žele da vide. Mi verujemo da je to zbog toga što nikada ni jedan tužilac ni sudija u Srbiji nisu snosili individualnu odgovornost za nepostupanje, odnosno pogrešno postupanje koje je dovelo do femicida", smatra AŽC.
 
Pitanja na koja treba dati odgovore tiču se poštovanja zakonskih odredbi i to su: da li je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu bilo odredilo zadržavanje učinioca do 48 sati, da li je od Osnovnog suda u Novom Sadu traženo da se odredi mera pritvora i, ako jeste, zbog čega je Osnovni sud u Novom Sadu odbio predlog za određivanje pritvora.
Autonomni ženski centar očekuje da Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca pokrenu disciplinske postupke protiv svih sudija i tužilaca koji su svojim nepostupanjem i pogrešnim postupanjem omogućili da žene u Srbiji budu ubijene.
 
"Tražimo od Narodne Skuštine da organizuje javno slušanje na kome će od nadležnih ministarstava i institucija zatražiti Izveštaje o postupanju i postupcima kontrole u slučajevima femicida u kojima je bilo ranije prijavljivano nasilje, kako bi se utvrdilo da li je bilo učinjenih propusta, informišu javnost o tome i pokrenu postupci da se sankcionišu odgovorni. Reagujte pre zločina, ne posle", poruka je Vanje Macanović iz AŽC.
 
Prijavite nasilje:
 
Policija: 192
 
Jedinstveni SOS telefon za Vojvodinu: 0800-10-10-10, besplatan poziv radnim danima od 10 do 20h
 
Sigurna ženska kuća Novi Sad, CSR: 021/64-65-746, svakog dana od 00 do 24h
 
Novi Sad "Iz kruga Vojvodina": 021/447-040, 066/447-040, 0800-10-10-10 radnim danima 09 - 16h
 
Autonomni ženski centar - SOS telefon za podršku ženama žrtvama nasilja: 0800 100 007, od 10 do 20h
 
Prijava nasilja u porodici (MUP): 0800-100-600
 
Ženski centar SOS telefon protiv nasilja nad ženama i decom: 2645-328, radnim danom od 10 do 20h
 
SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja: 3626-006, od 14 do 18h
 
SOS Dečja linija "Broj za problem tvoj": 0800-123456, besplatni i poverljivi pozivi (0-24h)
  • Novosađanka

    11.05.2023 12:30
    Strasno
    Ako sam dobro izbrojala, za 20 nedelja od pocetka 2023. godine UBIJENO je 17 zena?!? Skoro po jedna nedeljno? Ako bi se tu uracunale i devocice i devojke pobijene u masakrima u skoli u Beogradu i selima oko Mladenovca zbir je jos porazniji. Koliko bi dece te zene rodile? Srbijo, tugo, sama sebe ubijas...
  • marjan

    11.05.2023 09:27
    @logika

    kako si iz te rečenice došao do tog zaključka meni nikad neće biti jasno. celo saopštenje toliko razumno napisano a ti izvuče da zle feministkinje ne vrednuju nikog osim žena. manje malo čitaj zapadnu propagadnu protiv žena pa ćeš razumeti napisano.
  • Lala

    11.05.2023 09:19
    AŽC
    Ajmo sad ovako idete u krajnost! Ne možete sve zatvoriti za svaku prijavu nasilja. Druga stvar molim Vas recite mi po kom zakonu kada su mi izrečene mere Vi možete da mu zabranite da radi? Stvar preterujte nekad. Žao mi je žrtve ali takvi likovi i da su bili zadržani i bili u zatvoru, nakon izlaska bi opet to uradili i onda bi opet rekli nije sud policija i tužilaštvo ništa uradilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.