Ipak ranije na dodatne aktivnosti u vrtićima

Učenje stranih jezika, pohađanje sportskih i drugih alternativnih aktivnosti u novosadskim vrtićima, od narednog ponedeljka ponovo će biti moguće u ranijim terminima, a ne u periodu nakon pola pet posle podne.
Učenje stranih jezika, pohađanje sportskih i drugih alternativnih aktivnosti u novosadskim vrtićima, od narednog ponedeljka ponovo će biti moguće u ranijim terminima, a ne u periodu nakon pola pet posle podne.


Prosvetna inspekcija izborne aktivnosti u vrtićima izmestila je van radnog vremena, kako deca koja u njima ne učestvuju ne bi bila zapostavljena. To je bio povod da se pobune roditelji čiji mališani idu na izborne aktivnosti, a koji ne žele da im deca do uveče ostaju u vrtićima ili da ih dva puta dnevno dovode i odvode iz školice.

Jedna od njih je i Marina Sremac, koja za Radio 021 kaže da je ukoliko su neka deca bila zapostavljena, taj problem Predškolska ustanova morala da reši na drugačiji način. Ona objašnjava da u vrtiću u koji ide njeno dete, vaspitačice nisu bile agnažovane na dodatnim aktivnostima, već da su bile posvećene deci koja ih nisu pohađala. "Vaspitači su tu, vode računa o njima, deca su zbrinuta. Da li će neki roditelj da izdvoji novac da se neko treći bavi njegovim detetom, zaista ne ometa ostalu decu. Mislim da je to model koji treba primeniti, a nikako neku decu ostavljati po strani", kaže Marina Sremac.



Ipak, sve dodatne aktivnosti u vrtićima od ponedeljka će biti moguće od tri popodne, a ne od dva, kako je to najčešće bio slučaj do sada. To je posledica toga što se mora ispoštovati odluka provetnih vlasti, pa se formalno skraćuje radno vreme vrtića, potvrđuje za Radio 021 član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, Nemanja Starović. "Moraćemo da donesemo određene odluke u tom vidu, ali se to neće odraziti na onaj termin do kojeg roditelji mogu da dođu po svoju decu", objašnjava Starović.

On napominje da je prosvetna inspekcija reagovala na osnovu pritužbi određenog broja roditelja, da su zapostavljena deca koja ne pohađaju dodatne aktivnosti. "Ja sam bio na stanovištu da je to apsolutno nedopustivo. Mislim da smo u ovom slučaju, kako se to kaže u narodu, odlučili - da požar gasimo benzinom, odnosno da smo rešavajući pojedinačne probleme otovorili problem opšteg tipa. Prosvetna inspekcija je iz tog razloga donela ovu vrstu rešenja, koja je u skladu sa zakonom i koje mi moramo da poštujemo, ali sam insistirao da se legitimne i opravdane primedbe velikog broja roditelja moraju ispoštovati", kaže Starović.  Član Gradskog veća zadužen za obrazovanje smatra da je doneseno kompromisno i održivo rešenje, koje je u skladu sa zakonom, a koje u velikoj meri uvažava zahteve roditelja.

Rešavanje ovog problema, otvorilo je pitanje izbora lica koja predškolcima drže dodatne aktivnosti, a za čiji izbor ne postoje jasni kriterijumi, što ostavlja dovoljno prostora za sumnju u korupciju ili bar sumnju da nisu izabrani najbolji i najjeftiniji. Nemanja Starović kaže da postoji potreba da se javne nabavke rade na mnogo transparentniji način, te da će biti preduzeti određeni koraci u tom smeru. (Dejan Stojičić)

  • Novosadjan

    12.11.2011 23:07
    engleski
    Vecina ovih casova izgleda sluzi za lecenje kompleksa roditelja.Sta ce dete od 3 godine na engleskom kad jos ni srpski valjano ne govori.Kakav je nacin da neko naplacuje dodatno nesto sto radi u okviru radnog vremena,to bi bilo isto kao kad bi nastavnik u skoli naplacivao redovan cas kao privatni
  • Ivana

    11.11.2011 23:24
    u ime naše dece
    Niste baš najbolje rezumeli, u vrtiću Novosađanče nije bilo vannastavnih aktivnosti u radno vreme vrtića, VEĆ NAKON 14h- 14:30h , dakle kada se deca i otpuštaju. Odlično je sve funkcionisalo,mnogo lakše i bolje, nego da 2-3
    puta dnevno vodimo decu na engleski,ples,sport...A to što su vaspitačice koje drže te iste aktivnosti, zaposlene u pomenutom vrtiću, je samo prednost.Sve pohvale!!! Radujemo se kompromisnom rešenju
  • dora

    11.11.2011 21:49
    super!
    Dobro je što se vratila stara praksa jer moja deca posle vrtića imaju još sportskih aktivnosti, a kako živimo daleko od vrtića, nemoguće je uklopiti sve u jedno posle podne. Cena takođe odgovara za razliku od časova u privatnim školama, tako da nezadovoljnim roditeljima savetujem da ostave nas većinu na miru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.