Gruhonjić: Studentski parlament sa visokim funkcionerom SNS-a imao sednicu u kafani

Vanredni profesor na Filozofskom fakultetu i novinar Dinko Gruhonjić rekao je da su se u utorak članovi Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu sastali sa visokim funkcionerom SNS-a.
Gruhonjić: Studentski parlament sa visokim funkcionerom SNS-a imao sednicu u kafani
Foto: 021.rs

Gruhonjić je to naveo na današnjem skupu koji je organizovan u znak podrške njemu, ali i u ime odbrane integriteta i autonomije akademske zajednice.

Dinko Gruhonjić se u protekle dve nedelje suočava sa pretnjama i pritiscima, kao i sa zahtevom za njegovo izbacivanje sa Filozofskog fakulteta. Povod za sve to je montirani snimak sa njegovog učešća na festivalu "Rebedu" u Dubrovniku pre godinu dana.
 
"Kada je u istoriji bilo da se blokira neka obrazovna ustanova da bi se neko proterao? Blokade fakulteta i univerziteta uvek su se organizovale da bi se kolege zaštitile od političkog progona, a ne obratno. Sutrašnja blokada je zato još jedna laž i falsifikat ovog našeg nevremena, a totalitarnih sistema smo se nagledali, toga nam bar, nažalost, nije nedostajalo", poručio je Gruhonjić.
Za četvrtak je najavljena blokada Filozofskog fakulteta zbog neispunjavanja zahteva da se Gruhonjić sankcioniše. Novinar i vanredni profesor je ukazao i na to da je njegov progon organizovan, a poručio je i da su se članovi Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu sastali sa visokim funkcionerom Srpske napredne stranke. Ovom prilikom nije otkrio o kojem funkcioneru je reč.
 
"Koliko je sve to spontano pokazuje i proverena informacija, od sinoć, da je tzv. Studentski parlament Univerziteta u jednoj novosadskoj kafani održao sednicu sa visokim funkcionerom Srpske napredne stranke. Oni znaju ko su i oni znaju ko je funkcioner", kazao je Gruhonjić.
 
On je podsetio i na vic koji kružio u vreme Frankove diktature, po kome je Španije imala najobrazovaniju policiju na fakultetu, jer su uvek bili na univerzitetu. Zapitao je da li to znači da Srbija ima najobrazovaniju bezbednosnu službu? 
Kako je rekao, proganjaju ga zato što je za autonomiju univerziteta, a svako ko je za autonomiju viđen je kao neko ko "rovari protiv Srba".
 
"Zbog moga govorenja, pisanja i delovanja nikome dlaka s glave nije pala. Oni koji me optužuju za antisrpstvo su isti oni zbog kojih je broj Srba na ovim prostorima opao za milione u poslednjih 30 godina. Gde god su oni branili Srbe, Srba više nema. Od zemlje su napravili zgarišta, a od naselja su napravili groblja. Ko su oni da meni ili bilo kome drugom mere količinu srpstva i patriotizma? Umesto da pognu glavu pred zločinama, oni nastavljaju da proganjaju. I još im nije dosta. Nego antifašiste proglašavaju ustašama. Može li biti gore od toga?", dodao je Gruhonjić.
 
On se zahvalio svima koji su ustali u odbranu njega, njegove porodice i autonomije univerziteta i akademske zajednice.
 
"Poruka za one druge glasi - vi samo smenjujte, časovi će se nastaviti", zaključio je Gruhonjić.

Komentari 39

  • voja

    29.03.2024 09:36
    Režija
    Sve je to režija sa studentima koje pridobiju za dva piva da prave gluposti.
  • neko

    29.03.2024 08:49
    Srbija nije Sns!!!!! Postovanje za sva izbegla lica iz Hrvatske i respect za sve zrtve..Engleska i Francuska su imale stogodisnje ratove pa sada svi zive u Eu.
  • Пера ждера

    28.03.2024 16:23
    Брзо у Брисел , по демонкратију.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti