U Sremskim Karlovcima obeležena 176. godišnjica Majske skupštine

Svečanom akademijom i polaganjem venaca u Sremskim Karlovcima danas je obeležena 176. godišnjica održavanja Majske skupštine, na kojoj je 15. maja 1848. godine proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.
Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković rekla je da je Majska skupština jedan od najznačajnijih događaja u srpskoj istoriji, jer je njime "nedvosmisleno iskazana vekovna težnja i želja za slobodom srpskog naroda Vojvodine i njegovo ujedinjenje sa braćom iz Srbije".
 
"Te 1848. godine, kada su širom Evrope revolucionari masovno klicali novoj budućnosti i raskidu sa prošlošću, srpski narod bio je na pravoj strani istorije, a tako je bilo i sedam decenija kasnije, kao i nepun vek nakon Majske skupštine, baš kao i u poslednjoj deceniji turbulentnog dvadesetog veka", rekla je Gojković.
Kako je navela, vreme posle Majske skupštine "nije bilo nimalo lako" za srpski narod, a "iskru koju je ona zapalila niko nije uspeo da ugasi".
 
"Svi imamo razloga i za ponos i za slavlje. Neka zajedništvo i vera u bolje sutra zasijaju čitavom Vojvodinom i Srbijom, jer se sa ovog mesta sećamo samo onog dobrog i velikog, koje nam i danas pokazuje put kojim moramo zajedno da hodamo ako želimo da budemo dostojni nastavljači dela naših velikana", poručila je Gojković.
Na svečanosti su se obratili i predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.
 
Povodom 15. maja, datuma od pokrajinskog značaja, predsednica Gojković uručila je pokrajinska priznanja u oblasti nauke "Milutin Milanković", i u oblasti umetnosti "Pavle Jovanović" profesoru emeritusu Božu Dalmaciji i Umetničkoj livnici "Stanišić".
 
Svečanoj akademiji prisustvovali su i predstavnik predsednika Vlade Srbije Nikola Banjac, potpredsednici i članovi Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, potpredsednici i poslanici Skupštine Vojvodine, predsednik Matice srpske Dragan Stanić, predstavnici gradova i opština, crkava i verskih zajednica, vojske, policije i drugi.
 
U okviru programa obeležavanja godišnjice Majske skupštine, potpredsednica Pokrajinske vlade Sandra Božić položila je venac na spomenik vojvodi Stevanu Šupljikcu u Pančevu, dok je na njegovom grobnom mestu u manastiru Krušedol venac položila pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković.
 
Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević u Sremskim Karlovcima položio je venac na spomenik voždu Đorđu Stratimiroviću, dok je na njegovom grobnom mestu venac položio pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Branko Markoski.
  • JKP minusar

    17.05.2024 11:52
    Koja se tu ekipa skupila s koca i konopca.
  • Milorad

    16.05.2024 22:13
    Skupstina
    Majska skupština početak propasti i pljačke Vojvodine!
  • Maki

    16.05.2024 14:53
    Hahah a botovi lupaju minuse sto sam napisao da je raspad u Karlovcima,jok nijee...Pa sve ulice se raspadaju,skola se raspada....A zamislite prale se ulice gde ce proci Maja Gojkovic...Sad treba dobra dezinfekcija posle njihove posete unistenim Karlovcima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.