Saslušan Tomislav Bokan zbog sumnje da je kupovao glasove

Nosilac liste Romske demokratske stranke Tomislav Bokan saslušan je zbog sumnje da je kupovao glasove na lokalnim izborima u maju, saznaje 021.
Direktor JP "Urbanizam" iz Romske demokratske stranke Tomislav Bokan saslušan je u Osnovnom sudu u Novom Sadu zbog sumnje da je izvršio krivično delo davanje mita u podstrekavanju u vezi sa glasanjem, saznaje 021.

Portparolka tog suda Tijana Jakovljević rekla je za 021 da je Bokan saslušan 30. januara, a da je tokom istražnog postupka ranije saslušano još šest osoba, koja se sumnjiče da su od Bokana primile novac kako bi glasale za RDS na lokalnim izborima u Novom Sadu. Poslednja tri svedoka u ovom postupku biće saslušana 7. marta posle čega će predmet biti dostavljen Osnovnom javnom tužištvu koje treba da donese odluku da li će podići optužnicu protiv Bokana i ostalih.

Tužilaštvo u Novom Sadu je 31. jula prošle godine podnelo predlog za preduzimanje određenih istražnih radnji protiv Bokana zbog krivičnog dela davanja mita u podstrekavanju u vezi sa glasanjem. Istražnim radnjama obuhvaćeno je i šest osoba za koje postoji sumnja da su od Bokana primile novac kako bi glasale za RDS na lokalnim izborima 6. maja. Iz tog razloga pred Osnovnim sudom saslušani su osumnjičeni Slađana Rovčanin, Milovan Duvnjak i Antigona, Biljana, Svetlana i Vladimir Vučenov.

Tijana Jakovljević kaže da je tokom istrage saslušan i određeni broj svedoka, ali njihova imena i ostale informacije iz postupka nije mogla da nam otkrije zbog njihove poverljivosti u ovoj fazi sudskog postupka. Kako Radio 021 saznaje, tužilaštvo nije predvidelo da se, osim saslušanja osumnjičenih i svedoka, tokom istražnih radnji izvode još neki dokazi.

RDS dobar kad zatreba

Odbornici RDS našli su se od maja u novosadskoj vlasti kao ravnopravan partner sa mnogo većim strankama i dobili da vode nekoliko pozicija u Gradskom veću i upravi, kao i gradska preduzeća. Nijedna od stranaka ove ili prethodne vlasti nije bila gadljiva na to da im RDS bude koalicioni partner iako su ih i jedni i drugi optuživali da su kupovali glasove, svako u onom trenutku koji mu je politički odgovarao. Tako su im najpre tokom kratkog vladanja koalicije DS-LSV posle izbora dali na upravljanje Spens, da bi od nove vlasti dobili Urbanizam i Čistoću. Podsetimo, neposredno posle izbora za kupovinu glasova optuživali su ih SNS i DSS, koji su zbog toga podneli i krivične prijave, dok su se bivši gradonačelnik Igor Pavličić i predstavnici LSV tim povodom oglasili tek onog trenutka kada je bilo jasno da će izgubiti vlast.

Nemanja Starović, funkcioner SPO-a, stranke koja ima zajednički odbornički klub sa RDS, ne krije da je i za njega bio iznenađujući rezultat RDS u Novom Sadu, ali smatra da treba stvari ostaviti da se istraže do kraja i da se utvrdi eventualna odgovornost pojedinaca. - Mislim da delom iza povika na RDS mnogi pokušavaju da sakriju nečasne radnje koje su radile mnogo veće stranke. Bez obzira na sve, mislim da je ove godine kupovina glasova bila izraženija nego ikad pre, što govori o jednom veoma niskom nivou građanske, političke i društvene svesti, a nakon toga i nezrelosti političkih partija - rekao je Starović za 021.

RDS je na izborima iskoristila rupu u zakonu i kao manjinska stranka ušla u parlament iako na njihovoj listi nije bilo nijednog Roma. Od šest odborničkih mesta koja su dobili, Bokan se nije libio da na četiri ubaci članove svoje porodice, kao i svog kuma Zorana Narančića. Zadovoljan je bio i predsednik partije, Bela Kurina, koji se nije kandidovao na izborima ali je zato dobio mesto člana Gradskog veća, dok njegov sin ima posao u Vodovodu, preduzeću kojim komanduje starešina koalicije - SPO.

Pola miliona evra uloženo u kupovinu glasova

Izborni štab RDS bio je smešten u jednom kafiću u blizini crkve u Novom naselju. Prema nezvaničnim informacijama, najveći broj glasova kupljen je tamo, a uoči izbora, na piratskom radiju Krajina iz minuta u minut objavljivana je adresa tog kafića u koji su pozivani potencijalni glasači na "dogovor i razgovor uz besplatno piće".

Prema nepotvrđenim informacijama, ljudi su dolazili i upisivali se u spiskove, a obećavano im je 2.000 dinara po glasu. Po njih bi tada došao taksi ili kombi, a objašnjeno im je da broj na glasačkom listiću treba da zaokruže posebnom hemijskom.

Prema podacima istražnih organa do kojih je ranije došao list Danas, u mrežu kupovine glasova u Novom Sadu uloženo je oko 50 miliona dinara. To nisu mogli da finansiraju ni Kurina ni turizmolog Bokan koji je danas direktor prestižnog gradskog preduzeća koje se bavi urbanističkim i prostornim planiranjem i projektovanjem.

Komentari 138

  • 17.02.2013 09:50
    hercegovka
    ne mogu da verujem da sad krivite bokana za los zakon o strankama ,covek je samo iskoristio mogucnost da osnuje strnaku roma bez prsustva istih , kritike u vezi toga ne treba da idu na njegovu adresu , ne znam ga licno al sam cula da je pomogao mnogim ljudima koji su dosli iz krajine, bosne , a verujete to nije nikakva marginalna grupa tako da me ne bi iznenadilo da ovaj covek napravi dobru pricu ,a videh i da je zavrsio regularno drzavni fakultet ima vec 15 godina, tako da je mnogo bolji od nekih visocije pozicioniranih od njega koji su u 50-tim dolazili do diploma , i to kupovali na nekim kratkorocno akreditovanim fakultetima , a to o kupovini glasova pa dragi moji ovo je srbija i svi su trgovali al apsulutno svi neko novac , neko ce rodjaka zaposliti , usluga za uslugu ...
  • Vozic

    14.02.2013 10:22
    Када је било гласање сви су знали за то у Новом Саду. Где је била власт у то време.
  • Bora

    14.02.2013 10:19
    Поставља се питање ко је инвестирао пола милиона еура у то и како је тај неко вратио уложени новац.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.