U oglasima traže "blaže retardiranu osobu"

Nedavno je u oglasnim novinama objavljen oglas u kojem se traži "blago retardirana osoba" za posao pekara.

Nedavno je u novinama objavljen oglas u kojem se traži "blago retardirana osoba" za posao pekara.

Da bi stvar bila još ozbiljnija oglas je postavilo udruženje "Spas i nada" iz Veternika koje se predstavlja kao "udruženje invalida i dijabetičara".

Mima Ružičić iz centra "Živeti uspravno", koje se bavi zaštitom prava osoba sa invaliditetom, kaže za 021 da je ovakav oglas neprimeren iz više razloga. Prema njenim rečima, članovi ovog udruženja nisu svesni svoje uloge i moraju imati na umu da je svačiji život jednako vredan, te da ovakve poruke i formulacije samo doprinose diskriminaciji osoba sa invaliditetom.

Kada su novinari Radija 021 pozvali broj telefona iz oglasa sa pitanjem da li su svesni da je u pitanju diskriminatoran govor, dobili su odgovor "jeste vi normalni?!".

"Kako ja da napišem blaže retardiranoj osobi da mi se javi? Objasnite mi molim vas pa ću vas poslušati", zapitao je Branislav Knežević iz ovog udruženja, a na konstataciju da se može upotrebiti konstrukcija "osobe sa invaliditetom" on je dodao da je razmišljao o tome, ali da je u konsultaciji sa Centrom za socijalnu zaštitu postavio ovakav oglas.

"Šta ja da radim kada dođe osoba sa invaliditetom koja ne može da radi taj posao", pita Knežević. On dodaje da udruženje nema dovoljno novca da objavljuje opširnije oglase, jer su oni izuzetno skupi i da ih članovi udruženja plaćaju novcem od svojih penzija.

U Građanskom oglasniku su nam rekli da oni besplatno daju prostor ovom udruženju, uz potpunu slobodu da sami odluče o tekstu koji će objaviti. (V. K.)

  • 19.03.2013 23:18
    oglasnik
    Termin "blaze retardirana" osoba je medicinski pojam i odnosi se na osobe koje su mentalnu retardaciju stekli rodjenjem i njihov iq je izmedju 70 i 90. Ukoliko smo objavljivanjem ovog oglasa doveli u diskriminatorski polozaj osobe koje ne mogu konkurisati na ovaj oglas.. bas nas briga.
    p.s. gradjanski oglasnik od 06.08.2008. podrzava udruzenje " Spas i Nada" i do sada je objavio 12 oglasa u 48 izdanja slicne sadrzine bez naknade.

    S'postovanjem,

    direktor
    Miodrag Nikic
  • 19.03.2013 18:53
    Pa sta ako traze.Covek iz udruzenja nije znao kako drugacije da formulise ali hoce da pomogne i to je bitno. Trebali su ovi iz centra za Socijalnu zastitu da pomognu u pisanju! Ali njih to naravno nije zanimalo jer ne bi ni bilo ovakvog oglasa!
  • Pozitivac

    19.03.2013 17:59
    Svidja mi se ono kad' Knezevic pita novinara "jeste vi normalni?!". Alo bre, ponudis posao i mladjim i starijim, i muskim i zenskim, i starim i mladim osobama, ..., i "popijes" optuzbu za diskriminaciju.

    PS Cestitka Knezevicu na spremnosti da se pomogne i po cenu da se bude napadnut od koje-kavih besposlicara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.