Vučević: "Grad više nema problem sa ATP Vojvodinom"

Smanjivanje odštetnog iznosa u sporu između Novog Sada i ATP "Vojvodina" poslužiće kao osnovni argument grada u preostala dva spora koja se vode između vlasnika ove firme Ilije Devića i vojvođanske prestonice.
Smanjivanje odštetnog iznosa u sporu između Novog Sada i ATP "Vojvodina" sa 13 miliona evra na 3 miliona poslužiće kao osnovni argument grada u preostala dva spora koja se vode između vlasnika ove firme Ilije Devića i vojvođanske prestonice, kaže gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema njegovim rečima, budući da težina tih sporova iznosi preko 6 milijardi dinara, odluka Vrhovnog kasacionog suda, kojim je ugovor proglašen za ništavan, u sudskoj praksi bi najverovatnije trebalo da bude dovoljan argument za odbacivanje tih tužbi.

"Ovakvom presudom najviše sudske instance, otpali su svi pravni osnovi za vođenje bilo kakvog spora protiv Novog Sada. Grad ovim izlazi iz problema sa ATP Vojvodinom", kaže prvi čovek grada.

Bez upiranja prstom na odgovorne

Vučević, međutim, ni nakon insistiranje novinara, nije želeo da imenom i prezimenom prozove osobe koje su odgovorne za potpisivanje štetnog ugovora, koji je grad koštao ukupno 400 miliona dinara sa zateznim kamatama.

Gradonačelnik navodi da postoje oni koji žele da upiranje prstom iskoriste kao dokazni materijal, i dodaje da "nijedan predstavnik Novog Sada neće govoriti protiv grada".

"Nemojte stalno da insistirate da mi kažemo nešto loše za grad, kad znate da je izjava jednog odbornika bila dokazni materijal. Mislite da ću da kažem i ja tako nešto? Nikog ne štitimo, niko nije amnestiran, i tu ne postoji problem", navodi gradonačelnik.

"Nije loša poruka investitorima"

Slučaj privatizacije ATP "Vojvodina" bio je pod lupom Evropske komisije, pa je u javnosti često ocenjivan kao primer loše privatizacije, ali i diskriminacije investitora koja bi mogla da koči dolazak kapitalnih ulagača. Miroje Jovanović, član pravnog tima Novog Sada u sporu sa ovom firmom, kaže da je presuda Vrhovnog kasacionog suda utvrdila nameru monopola, zbog čega teza da je Dević bio diskriminisan pada u vodu.

"U očima evropskih institucija, od komisije koja se bavi zaštitom prava konkurencije, do Suda evropske unije, ATP 'Vojvodina' je diskvalifikovana. Ti si, prijatelju, hteo da budeš monopolista i tu se priča završava", kaže Jovanović.

Grad će odštetni iznos od ukupno 4 miliona evra poslati na naplatu još danas, nakon čega će uslediti rebalans budžeta, kojim će biti utvrđeno da li će kapitalne investicije biti uvrštene u spisak projekata koji će se finansirati iz gradske kase.

Odluci Vrhovnog kasacionog suda prethodilo je odlaganje prinudne naplate više od 1,3 milijarde dinara sa pripadajućim kamatama od novosadske lokalne samouprave, jer prema presudi Privrednog suda Grad nije ispoštovao ugovor o izmeštanju međumesnog autobuskog saobraćaja na novu stanicu.

Taj ugovor su 2006. godine potpisali gradonačelnica Maja Gojković i tadašnji većinski vlasnik ATP Ilija Dević. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • @Pozitivni Komentator - ne ra

    23.05.2013 05:18
    Kako bi razumeo
    Nalupetaste se postovani gospodine-djo kao Maxim po diviziji.
    Ako zanemarimo sta je ko namestio ili nije, bice da ste Vi kratkovidi. Devic je dosao u Vas grad iz tri ili cetiri... i uvatio se u kolo sa Majom.
    A maja je stigla iz? Koga sad Vi zalite? Ovaj Vas grad placa i ove iz tri i ove koji su tu pored Vas igrali se po prasini.
    I onda dodajete: "pobeda, uspeh. glasao sam za spo na listi lige i svaka cast djukicu i ostalima."
    To bi trebao biti promotivni slogan takvima kao sro ste VI? Bravo Djukicu, sacekaces valjda i kuhinju pa da vidimo kome to ovi novosadkani klicu. I mnogo toga drugog sto se moze lako utvrditi kad budu hteli da obrade Maju i takve kakva je ova interesna grupa koju Vi navodite.
    Ako ste zaista novosadjanin, a bice da niste (jer da jeste onda bi pokrenuli klikere), onda bi se stideli tih iz SPO-a koji resavaju Vasu i nase sudbine.
    I zato budite dobri pa nas postedite gluposti, a glasajte za koga god hocete, jer Vas stranacke razlike zaslepljuju da ne vidite dalje od nosa.
  • rodjennamrgodjen

    22.05.2013 14:52
    raskusuravanje
    A da poskidaju one ćirilice sa autobusa

    pa da Devića isplate u - ćirilici ?
  • rodjennamrgodjen

    22.05.2013 14:49
    novosadska valuta
    ja predlažem da im aktuelna gradska vlast plati u onom dobrima koje je sama stvorila.

    na primer, u Trkuljinim CD-ima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.