Kako ih je Veljko Paunović "provalio" i pobegao glavom bez obzira

Perje kojim je Veljko Paunović zakitio Srbiju već je otpalo, srpski fudbal je opet goli, debeli tip u ogledalu.
Osnovci srpskog fudbala su se prevarili u računici, Veljko Paunović nema nameru da bude bivši fudbaler zagledan u prošlost dok stoluje u svom kafiću.

Pobegao je od zlatiborskih zora i onih škola za trenere koje drže omatoreli osnovci. Nije išao lakšim putem, pribavljanjem zvanja na osnovu prošlog života u kopačkama.

Klupa na tim trenerskim školama ume da nažulja kada ti predaju tipovi koji na tabli crtaju postave sa 12 fudbalera, mamurni od večernjih predavanja "ispod sača". Te pačije škole na kraju podele diplome, primenu gledate na srpskim livadama iz vikenda u vikend.

Srpski fudbal je vlasništvo onih koji nikada nisu uspeli da ovladaju svim padežima, ali jesu veštinom sedenja blizu čela trpeze. Od posebnih veština imaju to da uklope bele čarape sa tamnim odelom i torbicu od kože sa lošim zadahom. Jedni druge oslovljavaju sa "bata", od ostalih traže da ih zovu "čika" verujući da se hronični nedostatak znanja nadoknađuje brojem godina.

Selektor, prvak sveta, može da bude uveren u dve stvari, prva -  da bi ga potrošili kao vlažnu maramicu za ruke, druga - da bi ga rasitnili u sitne apoene kojima bi kupili još neku godinu vlasti u ovom Mordoru. Nije im dorastao, niti bi trebalo da rizikuje i pokušava da nauči na teži način. Ako će već sva ona zlatna deca što služe kao maska za čekove bez pokrića koje emituje srpski fudbal negde daleko, što bi se on razlikovao?

Trener ne može da okupi družinu nevoljnih i smorenih. Ti igrači će porasti, postati cinični i siti, kada ih ubaciš u tu ludu kuću od seniorskog tima, pre ili kasnije poželeće da izađu kroz prozore. Ona svetina napolju što kliče je pritvorna, spremna da baci u blato pale idole, da sudi i presuđuje. Ko će braniti, ko lepše peva, kome treba oduzeti pasoš, koja je ćelava glava naša i treba je tetošiti i proglasiti za nedodirljivu, publika glasa u tom sumanutom rijalitiju koji traje godinama. Za takve igrati i takvima se klanjati je sviranje violine na Titaniku, nema svrhu čak ni kada pobeđuješ.

Zbog toga je odlazak Paunovića dobra vest. Učinio je za trenutak naše jadne živote vrednim, pomogao nam da se pospemo zlatnom prašinom. Sada je to Paunovo perje otpalo, i sa nas samih, i sa živine što trčkara po blatu dok se grebe o tuđ uspeh. Ponovo smo neprijatan prizor u ogledalu i nikakva galama to neće promeniti. Štedite dah, biće vam potreban, srpski fudbal je navikao na smrad, ali sada to u čemu pliva već dve decenije preliva bedem zdravog razuma. Nevinih nema, svi smo saučesnici. (preuzeto sa Sportske.net)

  • bivsi fudbaler

    25.07.2015 11:00
    tacno, ali ne potpuno
    sto je najjadnije, ovo sto isplivava je samo vrh ledenog brega- kada se krene u doping kontrole, trgovinu ljudima, bankarske kredite bez imalo smisla i ostale gluposti koje se samo u zemlji koja je 20 godina u tranziciji mogu legalno odvijati, tek onda moze da se prica o bilo kakvom oporavku. italijani namestaju, ali im je to najveci greh. sramota, slazem se, ali to nije sve!
  • xx

    24.07.2015 14:05
    Licemerno i jadno
  • Lala

    24.07.2015 12:37
    u interesu fudbala je..
    da se u Srbiji zabrani profesionalno igranje fudbala..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Fudbal

Mažić sudi večiti derbi

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić sudiće sutrašnji "večiti" derbi između fudbalera Partizana i Crvene zvezde.

Ronaldu peta Zlatna lopta

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo dobitnik je nagrade Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2017. godini, saopštio je magazin Frans fudbal.

RTS bez prava prenosa mečeva fudbalske reprezentacije

Radio-televizija Srbije (RTS) ostala je bez prava prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, samog kontinentalnog šampionata i utakmica Lige nacija, objavila je Evropska fudbalska unija.

Italija posle 60 godina bez Mundijala

Fudbalska reprezentacija Italije, četvorostruki prvak sveta, neće igrati na Mundijalu u Rusiji, pošto je u revanš meču baraža u Milanu odigrala 0:0 sa Švedskom.

Piksi ponovo glavni kandidat za selektora

Dragan Stojković Piksi, uprkos tome što je u sredu produžio ugovor sa kineskim klubom Guangdžou RF do 2021. godine, dobio je dozvolu kluba da pregovara oko preuzimanja reprezentacije Srbije.

Debituje Milinković-Savić, u timu i Grujić

Vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić saopštio je spisak igrača za mečeve protiv Kine i Južne Koreje na kojem je i Sergej Milinković-Savić iz Lacija.