Predavanje filozofa Žan-Lika Mariona danas na Filozofskom fakultetu

Predavanje francuskog filozofa i akademika Žan-Lika Mariona "Redukcija i epokhé" održaće se u subotu, 5. decembra u Svečanoj sali Filozofskog fakulteta.
Predavanje francuskog filozofa i akademika Žan-Lika Mariona "Redukcija i epokhé" održaće se u subotu, 5. decembra u Svečanoj sali Filozofskog fakulteta.

Predavanje je organizovano i povodom objavlјivanja njegove knjige Erotski fenomen na srpskom jeziku (Akademska knjiga, Novi Sad, 2015).

Žan-Lik Marion (Jean-Luc Marion) jedan je od najvećih francuskih filozofa danas. Rođen 1946. godine, član je Francuske akademije i počasni profesor na Univerzitetu Pariz-Sorbona. Pored Sorbone, Marion takođe predaje na Univerzitetu u Čikagu i rukovodilac je Dominikanske katedre "Dibarl" na Katoličkom univerzitetu u Parizu. Reč je o najvećem svetskom stručnjaku za Dekarta i novovekovnu filozofiju, čiji je rad duboko uticao kako na savremenu fenomenologiju tako i na teologiju (između ostalog, objavio je knjige Sur l'ontologie grise de Descartes [1975], Dieu sans l'être [1982], Réduction et donation. Recherches sur Husserl, Heidegger et la phénoménologie [1989], Étant donné. Essai d'une phénoménologie de la donation [1997]).

Žan-Lik Marion je sasvim samosvojna figura na savremenoj svetskoj intelektualnoj sceni. Inspirisan hrišćanstvom, te kritičkom recepcijom fenomenologije (pre svih Huserla i Hajdegera), on se na originalan način obračunava s filosofskom metafizikom, pre svih kod Dekarta, pokazujući pritom nedovoljnost i njenih savremenih kritika, te neophodnost njenog radikalizovanja, čime bi se nadišao sam horizont pojma bića, koji je za njega, na Levinosovom tragu, izuzetno sporan. Međutim, iako višestruko vezan za tradiciju, Marion sebe razumeva kao postmodernog mislioca, što pre ukazuje na njegov upadljiv otklon od modernosti i čitave vodeće linije filosofsko-teološke tradicije, nego na pripadnost onome što se obično podrazumeva pod "postmodernom", s kojom je često ulazio u kritički dijalog. Marion nije samo kritičar tradicije nego i neko ko ozbiljno i samosvojno promišlja različite fenomene ljudskosti i savremenog sveta.

Predavanje i seminar su besplatni i otvoreni za sve zainteresovane. Obezbeđen je i simultani prevod na srpski jezik sa francuskog.

Predavanje će početi u 18 časova.

  • Филозоф

    04.12.2015 23:29
    Ко каже да у нашем граду нема културних дешавања?! Само треба бити заинтересован.
    Хвала вам што нас обавјештавате!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Vesti

Predavanje o Mejbel Sinkler Stobart u Matici srpskoj

Predavanje "Gospođa Mejbel Sinkler Stobart - zaboravljena heroina velikog rata" biće održano u četvrtak, 10. decembra, u Maloj sali Matice srpske. Na predavanju će govoriti prof. dr Branko Momčilović, a ono je samo jedno u nizu događaja iz programa "Srbija u Prvom svetskom ratu 1915". Početak je zakazan za 12 časova. Predavanje "Gospođa Mejbel Sinkler Stobart - zaboravljena heroina velikog rata" biće održano u četvrtak, 10. decembra, u Maloj sali Matice srpske.