Studija pokazala: 80 odsto filmskih kritičara su muškarci

Gotovo 80 odsto filmskih kritičara su muškarci pokazuje nova studija u kojoj su analizirane filmske kritike prošlogodišnjih bioskopskih hitova.
Studija pokazala: 80 odsto filmskih kritičara su muškarci
Foto: Pixabay
Studiju, objavljenu danas, sačinila je Aneberg inicijativa za inkluziju sa Univerziteta Južne Kalifornije.
 
Istražitelji su proučavali kritike 100 filmova sa najvećom zaradom u boks ofisu 2017. godine koje su objavljene na vebsajtu Rotten Tomatoes. Od razmatranih 19.559 kritika, 77,8 odsto su napisali muškarci a 22,2 odsto žene.
 
Direktorka Inicijative za inkluziju Stejsi Smit, rekla je da su filmski kritičari ogromnom većinom beli i muškarci.
 
Istražitelji ukazuju da nedostatak diverziteta u razmatranjima kritičara doprinosi većim rodnim i etničkim predrasudama u filmskoj industriji. Studija je obuhvatila 36 filmova koje su uglavnom stvarale žene i 24 filmova predvođena manjinama među 100 filmova 2017. godine, ali i ti filmovi su velikim delom ocenjivali beli muškarci.  
 
Ranije studije su pokazale da je mali broj rediteljki na čelu najpopularnijih holivudskih produkcija. Univerzitet Južne Kalifornije je ustanovio da su četiri odsto svih reditelja 1.100 glavnih filmova od 2007. do 2017. bile žene.
 
Istražitelji na Univerzitetu San Diego Stejt navode da su žene režirale 11 odsto glavnih 250 filmova 2017. godine, što je porast u odnosu na sedam odsto koliko je bilo prethodne godine ali je isti procenat kao 2000. godine. Žene filmski kritičari iz manjinskih grupa predstavljale su samo 4,1 odsto razmatranih kritika.
 
Smit je pozvala timove za publicitet, marketing i distribuciju da povećaju pristup i šanse za kritičarke različitog etničkog porekla.
 
Jedan od autora studije Mark Šueti je takođe pozvao sajt Rotten Tomatoes da preispita svoju definiciju "vodeći kritičar", ili da proširi izbor kritičara da bi uneo veći diverzitet.
  • Čemu služe kritičari

    11.06.2018 16:44
    Čemu služe kritičari - bilo koje oblasti - sem sebi samima.

    Samoproklamovani intelektualci, koji svoj ego hrane tuđim negativnom emocijama, tako sebi dižu važnost, jer mnogi drhte i zavise od njihove "dobre volje" ili one druge.

    Zašto da mi neko unapred programira mišljenje svojom kritikom, jer to je samo njegovo mišljenje i doživljaj.

    Svako ima lični doživljaj bilo filma, knjige, predstave, nekog lika ili pak hrane.

    Ne može niko nikome određivati šta treba da mu se svidi a šta ne.

    Koliko ljudi na planeti, roliko raznih ukusa, roliko kritičara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.