Filmu "Strahinja Banović" dva nezavisna priznanja u Karlovim Varima

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima film "Strahinja Banović" reditelja Stefana Arsenijevića dobio je danas dva priznanja.
Film je dobio nagradu Ekumenskog žirija i nagradu žirija mreže Evropskih prikazivača "Europa Cinemas Label".
 
Arsenijevićev film se takmičio u glavnom programu Festivala sa još 11 ostvarenja iz celog sveta.
 
"Strahinja Banović" priča veliku i humanu ljubavnu priču, balansirajući između realne dokumentaristike i vanvremenske poezije. Reč je o filmu koji govori o teškom iskustvu migracija, sa epskom dimenzijom koja se na kraju pretvara u priču o strasti, navodi se u obrazloženju nagrade Ekumenskog žirija.
 
Priznanje ekumenskog žirija je nezavisna nagrada koja se od 1973. godine dodeljuje na festivalima u Kanu, Berlinu, Lokarnu, Karlovim Varima i od 2015. u Montrealu. 
 
Žiri za nagradu "Europa Cinemas" naveo je da je film "Strahinja Banović" odlična prezentacija jednog od najvećih problema današnjice - migracija, stoji u saopštenju.
 
Mladi reditelj slika život migranata tačno i istinito i svako se može poistovetiti sa intimnim borbama u odnosu dva glavna lika. Vrednujemo ovaj film zbog njegove izvrsne slike, koja istančano podupire njegovu poruku, a očarani smo i zanimljivom glumom i smatramo da film ima veliki potencijal da se obrati različitim publikama u Evropi, putem svog jakog, dubokog i emocionalnog jezika, navodi se u obrazloženju.
 
Ceremonija dodele glavnih nagrada Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima biće održana večeras i tada će biti poznato da li je "Strahinja Banović" dobio još neko priznanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.