Kako razlikovati obojeni od pravog integralnog hleba?

Hleb, onaj hrskav i beli, najslađi je svima, međutim, vaš organizam vam na razne načine poručuje da vam ne prija. Zato ga ostavite u ishrani, kaže dr Dušan Živić, jedan od naših najpoznatijih stručnjaka iz oblasti ishrane.
Hleb je vrlo značajna namirnica u ishrani. Sadrži biološki vredne belančevine, šećere (spororesorbujuće), minerale (magnezijum, fosfor, kalcijum, gvožđe), vitamine (grupe B). Količina dijetnih vlakana kao i sadržaj masnoća zavise od vrste  brašna. Hleb od punog zrna ima oko na 200 kcal na 100 grama, dok je beli hleb nešto kaloričniji, sa 240 kcal.
 
Hleb spravljen od kompletnog - celog zrna žita, takozvani integralni, bogatiji je mineralima od belog, sadrži veću količinu balastnih materija - vlakana, podstiče rad creva, duže daje osećaj sitosti i uz nižu kalorijsku vrednost pogoduje dijetetskim kurama. Zahteva intenzivnije žvakanje i tako sprečava nastanak zubnog karijesa.
 
Većina i dalje najčešće jede takozvani beli hleb, koji je lišen pomenutih korisnih sastojaka sadržanih u odstranjenom omotaču zrna prilikom pravljenja belog brašna. Svedoci smo činjenice da pojedinci u želji da učine nešto korisno za svoje zdravlje počinju da konzumiraju tamnije vrste hleba.
 
Tamna boja hleba trebalo bi da potiče od brašna nastalog mlevenjem celokupnog zrna, takozvanog integralnog. Nažalost, u proizvodnji hleba se danas srećemo sa raznim obmanama. Pojedini proizvođači pod nazivom crni ili integralni nude hleb kod koga se pomenuta tamnija boja postiže najčešće dodavanjem prženog ječma, melase i sladnog ekstrakta. To je obmana potrošača, jer je pomenuti farbani hleb u suštini beli, lišen koristi koju organizmu donose sastojci integralnog brašna.
 
Kod kvalitetnog dobro pečenog hleba sredina bi trebalo da bude porozna, sa pravilnim šupljinama i elastična, kora svetlomrke boje, ne suviše debela i prijatnog ukusa.
 
Kako prepoznati pravi integralni hleb
 
1) Uglavnom je osetno teži od nekvalitetnog hleba i manji je
2) Neugledniji vizuelno, za razliku od aditivima napumpanog farbanog belog hleba
3) Ravnomerne boje, za razliku od farbanog hleba, gde je tamnija boja u sredini manje intenzivna
4) Na preseku se vide sitne mekinjaste čestice omotača žitnog zrna, koje su nosioci mineralnih i balastnih materija
 
Autor: Blic žena
 
 

Teme

hleb

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima