Meso iz laboratorije uskoro će koštati devet umesto 250.000 evra

Meso napravljeno u laboratoriji, prvi put ponuđeno pre šest godina u obliku hamburgera vrednog 250.000 evra, moglo bi za dve godine da stigne na police prodavnica po ceni od devet evra, najavile su agenciji Rojters evropske kompanije koje razvijaju tu tehnologiju.
Potrošači koji su zabrinuti zbog klimatskih promena, i kojima je stalo do životinja i sopstvenog zdravlja, zainteresovani su za takozvano čisto meso, a broj novoosnovanih kompanija u toj poslovnoj niši narastao je sa četiri krajem 2016. na više od 24 dve godine kasnije, prema podacima Instituta za istraživanje tržišta Good Food Institute.
 
Naredne godine na jelovniku bi moglo da se nađe meso uzgojeno iz životinjskih ćelija, jer proizvođači usavršavaju tehnologiju, smanjuju troškove i čekaju odobrenja za stavljanje na tržište.
 
Holanđanin Mark Post, suosnivač kompanije "Mosa Meat", prvi je 2013. uzgojio goveđi hamburger koji je koštao 250.000 evra, a u sufinansiranju je učestvovao i suosnivač Google-a Sergej Brin. "Mosa Meat" i španski "Biotech Meats" ističu da su troškovi proizvodnje od tada dramatično pali.
 
"Prvi burger je 2013. bio tako skup jer se radilo o novoj nauci i proizvodili smo male količine. Kada se proizvodnja poveća, predviđamo da će cena burgera biti oko devet evra", rekla je portparolka "Mosa Meat" i dodala da bi u perspektivi burger iz laboratorije mogao biti jeftiniji od konvencionalnog.
 
Suosnivačica "Biotech Foods" Mercedes Vilja, ističe važnost prelaska iz laboratorije u fabrike. 
 
"Naš cilj je da dođemo do komercijalne proizvodnje i dobijemo odobrenja regulatora do 2021. godine", rekla je Vilja.
 
Ona kaže da je sada cena proizvodnje kilograma laboratorijski uzgojenog mesa oko 100 evra, znatno manje od 750 evra koliko je pre godinu dana navela izraelska kompanija "Future Meats".
 
"Biotech Foods", "Mosa Meat" i drugekompanije još nisu zatražile odobrenje EU regulatora jer još uvek rade na poboljšanju seruma rasta mesa. Kako bi se meso laboratorijski uzgojilo, matične ćelije iz mišića životinja stavljaju se u medij za uzgoj koji se potom stavlja u bioreaktor, sličan onome koji se koristi za fermentaciju piva ili jogurta, koji podstiče rast vlakana mišićnog tkiva.
  • Zlojeb

    10.07.2019 08:57
    Soylent Green.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.