Banane su malo radioaktivne: evo šta to zapravo znači
Sam pomen reči "radijacija" ili "zračenje" izaziva strah kod ljudi. Ali da li je tačno da je praktično sve oko nas radioaktivno, čak i hrana koju jedemo?
Foto: Pixabay
Možda ste čuli da su banane malo radioaktivne, ali šta to zapravo znači? Da li su ljudska tela takođe radioaktivna?
Odgovore za Science Alert dala je Sarah Logran, direktorka za istraživanje i savetovanje radijacije (ARPANSA) i vanredna profesorka na Univerzitetu Volongong, prenosi N1.
Šta je zračenje?
Zračenje je energija koja putuje od jedne tačke do druge, bilo u talasima ili česticama. Svakodnevno smo izloženi zračenju iz raznih prirodnih i veštačkih izvora.
Kosmičko zračenje Sunca i svemira, zračenje stena i tla, kao i radioaktivnost u vazduhu koji udišemo, kao i u našoj hrani i vodi spadaju u izvore prirodnog zračenja.
Banane su čest primer prirodnog izvora zračenja. Sadrže visok nivo kalijuma, čiji je mali deo radioaktivan. Ali, nema potrebe da se odričete svog omiljenog voća, jer je nivo zračenja izuzetno nizak i mnogo niži od pozadinskog zračenja kojem smo svakodnevno izloženi.
Veštački izvori zračenja uključuju medicinske tretmane kao što su rendgenski zraci, mobilni telefoni i dalekovodi. Uobičajeno je pogrešno shvatanje da su veštački izvori zračenja opasniji od prirodnih izvora, ali to jednostavno nije tačno, kaže Logran.
Ne postoje fizičke osobine koje bi veštačko zračenje učinile drugačijim ili štetnijim od prirodnog zračenja. Štetne posledice zračenja odnose se na količinu, a ne na izvor iz kojeg dolazi.
Koja je razlika između zračenja i radioaktivnosti?
Reči "zračenje" i "radioaktivnost" se često koriste naizmenično, ali iako su povezane, nemaju isto značenje.
Radioaktivnost se odnosi na nestabilan atom koji prolazi kroz radioaktivni raspad. Energija se oslobađa u obliku zračenja dok atom pokušava da postigne stabilnost ili postane neradioaktivan.
Radioaktivnost materijala opisuje brzinu kojom se raspada i procese koji dovode do njegovog raspadanja. Dakle, radioaktivnost se može posmatrati kao proces kojim elementi i materijali pokušavaju da postignu stabilnost, a zračenje kao energija koja se oslobađa kao rezultat ovih procesa.
Da li je svako zračenje opasno?
Zračenje nije uvek opasno. Zavisi od vrste, jačine i trajanja izlaganja.
Kao opšte pravilo, što je veći energetski nivo zračenja, veća je verovatnoća da će izazvati štetu. Na primer, znamo da prekomerno izlaganje jonizujućem zračenju iz, na primer, prirodnog gasa radona, može oštetiti ljudsko tkivo i DNK.
Takođe znamo da nejonizujuće zračenje, poput UV zraka Sunca, može biti štetno ako je izloženost dugotrajna i visokog intenziteta i može izazvati brojne zdravstvene probleme, kao što su opekotine, rak ili slepilo.
Važno je znati da se od ovog zračenja možemo zaštititi, jer ga dobro poznajemo i razumemo. Međunarodna i nacionalna stručna tela utvrđuju smernice kojih se treba pridržavati kako bi se ljudi i životna sredina zaštitili od zračenja.
Za jonizujuće zračenje to znači održavanje doze iznad prirodnog pozadinskog zračenja što je moguće niže, na primer, korišćenje rendgenskih zraka samo na delu tela za koji je potrebna slika, kao i korišćenje niske doze zračenja i zadržavanje kopije slika kako bi se izbeglo ponavljanje pregleda.
Za nejonizujuće zračenje, ovo znači održavanje izloženosti ispod bezbednosnih granica. Na primer, telekomunikaciona oprema koristi radiofrekventno nejonizujuće zračenje i mora da radi u okviru ovih bezbednosnih granica.
Pored toga, u slučaju UV zračenja sa Sunca znamo da se zaštitimo od izlaganja upotrebom kreme za sunčanje i odeće kada nivoi UV indeksa dostignu tri i više.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Finci potrošili milijardu evra na slatkiše
09.11.2025.•
2
Finci su prošle godine potrošili više od milijardu evra na slatkiše i čokoladu, pokazuju podaci "S grupe".
VIDEO: Naskuplji pirinač na svetu - poklanja se da biste nekog impresionirali
09.11.2025.•
0
Pirinač se u Japanu tri hiljade godina smatra svetom namirnicom. Širom ove zemlje se uzgaja više od 300 sorti pirinča dok se stalno razvijaju nove vrste.
Veliki broj ugostitelja ne obeležava hranu sa biljnim uljima
08.11.2025.•
0
Od 1. avgusta do 8. oktobra Uprava za veterinu sprovela je pojačanu kontrolu primene Uredbe o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda koji sadrže palmino ulje, palminu mast ili druga biljna ulja i masti.
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
01.11.2025.•
2
Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.
Moguće poskupljenje Nutele
30.10.2025.•
8
Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.
Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
26.10.2025.•
6
Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
26.10.2025.•
0
Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
Naučnici otkrili zašto je "najskuplja kafa na svetu" posebnog ukusa
26.10.2025.•
0
Kopi luvak, poznata i kao "kafa iz izmeta cibetke", već godinama važi za jednu od najskupljih i najegzotičnijih kafa na svetu.
Francuskom farmeru ukradeno dva miliona oraha vrednih 8.000 evra
26.10.2025.•
3
Jedan francuski farmer podneo je tužbu nakon što mu je ukradeno dva miliona oraha, pri čemu je pretrpeo neto gubitak između 6.000 i 8.000 evra.
Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna
23.10.2025.•
4
Profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić istakao je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je proja visokokvalitetan nutritivni proizvod.
Pad broja dece alergične na kikiriki zbog preporuka nutricionista
22.10.2025.•
0
Ažurirane prehrambene smernice u SAD značajno su smanjile broj dece sa specifičnim alergijama na hranu.
Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
19.10.2025.•
12
Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.
Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
15.10.2025.•
3
Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.
"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
15.10.2025.•
7
Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".
Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
12.10.2025.•
1
Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica.
Komentari 1
Dragana B.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar