Zašto je dobro da jogurt konzumirate svakodnevno

Novo istraživanje pokazalo je da postoji veza između konzumiranja jogurta i vlakana i smanjenja rizika od raka pluća.
Zašto je dobro da jogurt konzumirate svakodnevno
Foto: Pixabay
Na osnovu analize deset studija iz Evrope, SAD i Azije, koje su obuhvatile oko 1,4 miliona ljudi, naučnici su objavili izveštaj.
Istraživali su 18.822 slučaja raka pluća i otkrili da je konzumiranje jogurta i vlakana povezano sa smanjenim rizikom, piše N1 Zagreb pozivajući se na Reader’s Digest.
Muškarci koji su jeli oko 85 grama jogurta svaki dan i žene oko 113 grama imali su 19 odsto manji rizik od razvoja raka pluća. Čak i konzumiranje malih količina jogurta može smanjiti rizik, pokazuju istraživanja.
 
Iako ovo istraživanje obećava, stručnjaci ističu da je potrebno uraditi više analiza jer su dokazi o povezanosti jogurta i vlakana i raka pluća ograničeni.
 
Jedenje/pijenje jogurta svaki dan definitivno ima zdravstvene prednosti. Jogurt je bogat kalcijumom, vitaminima B, vitaminom D i mnogim drugim hranljivim materijama. Preporučuju punomasni jogurt sa probioticima u koji možete dodati bobičasto voće ili med.
 
Jogurt može pomoći u poboljšanju zdravlja, ali stručnjaci napominju da je najbolja prevencija prestanak pušenja.
  • NS

    11.11.2022 14:50
    Nije bogat d i b vitaminima.
  • ST

    11.11.2022 09:26
    Ne vredi,preskup je...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.