Zapravo, samo jedna banana može imati otprilike 0,2 odsto alkohola po volumenu (ABV-a), navodi "Abbeycare", klinika za odvikavanje. Zrele banane mogu imati dvostruko više.
Pšenični i ražani hleb sadrže manje od 0,29 odsto ABV-a, pokazala je studija iz 2016. objavljena u "Journal of Analytical Toxicologyju".
"Tokom procesa dizanja, kvasac fermentiše ugljeno-hidrate i proizvodi alkohol. Sva fermentisana hrana verovatno će sadržati tragove alkohola", kaže dijetetičar Dvejn Melor sa Univerziteta Aston u Birmingemu.
Voćni sokovi takođe mogu sadržati alkohol. Na primer, spomenuta studija iz 2016. otkrila je da sok od grožđa sadrži 0,086 odsto ABV-a, sok od pomorandže 0,073 odsto, a sok od jabuke 0,026 odsto. Jogurt od višanja ima 0,02 odsto ABV-a.
Bilo koja hrana koja ima manje od 0,5 odsto ABV-a smatra se bezalkoholnom, dok se ona s 1,2 odsto ABV-a kategoriše kao niskoalkoholna. Zato su spomenute namirnice bezalkoholne ili niskoalkoholne.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 1
Kohoutek II
u ovo je eskaliralo brzo
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar