U SAD u prodaji "meso iz laboratorije", nastalo bez klanja životinja

Kultivisano meso, poznato i kao meso uzgojeno u laboratoriji, pušteno je u prodaju u Sjedinjenim Državama.
U SAD u prodaji "meso iz laboratorije", nastalo bez klanja životinja
Foto: Pixabay

"Upside Foods" i "Good Meat" – dve kompanije koje proizvode ono što nazivaju "kultivisanom piletinom", saopštile su da su dobile odobrenje od Ministarstva poljoprivrede SAD za proizvodnju laboratorijskih proteina.

Iz kompanije "Good Meat", koja je u vlasništvu proizvođača zamene za jaja "Eat Just", saopšteno je da proizvodnja počinje odmah. Kultivisano ili laboratorijski uzgojeno meso se pravi u pogonima koji su slični onima u pivarama, piše Si-En-En.

Potez izdavanja dozvola usledio je nakon niza prethodnih odobrenja koja su utrla put prodaji uzgojenog mesa u SAD.
 
Prošle nedelje, dve kompanije su navele da su dobile neophodno odobrenje za etikete za svoje proizvode od USDA.
 
U martu su iz kompanije "Good Meat" saopštili da su od Uprave za hranu i lekove dobili mišljenje o tome da je "administracija zadovoljna što je proizvod bezbedan za prodaju u Sjedinjenim Državama". Uprava je izdala slično "pismo odobrenja" uputila i kompaniji "Upside Foods" u novembru. Sektor gajenja mesa, koji je u razvoju – nadgledaju i USDA i FDA.
 
"Good Meat", koja svoje proizvode prodaje u Singapuru, reklamira svoj proizvod kao "meso bez klanja", što je, kako navode, humaniji pristup jedenju mesa.
 
Pristalice koncepta gajenja mesa se nadaju da će uzgojeno meso pomoći u borbi protiv klimatskih promena smanjenjem potreba koje podrazumeva tradicionalno stočarstvo a koje je odgovorno i za emitovanje gasova staklene bašte.
 
Regulacija ove oblasti se u SAD obavlja preko dodele dozvola od strane USDA i Službe za bezbednost i inspekciju hrane. Prijave za takav grant "se odobravaju nakon rigoroznog procesa, koji uključuje procenu sistema bezbednosti hrane kompanije".
"Najave da smo sada u mogućnosti da proizvodimo i prodajemo kultivisano meso u Sjedinjenim Državama je važan trenutak za našu kompaniju, industriju i prehrambeni sistem", rekao je Džoš Tetrik, suosnivač i izvršni direktor kompanija "Upside Foods" i "Good Meat".
 
Osnivač i izvršni direktor "Upside-a" Uma Valeti, nazvala je ovo odobrenje "džinovskim korakom napred ka održivijoj budućnosti", dodajući da će ono "fundamentalno promeniti način na koji meso dolazi na naš sto".
  • /

    24.06.2023 12:49
    /
    gradska deca nisu cula ni ciku i krkljanje svinje pred klanje
  • Lošmi

    23.06.2023 18:08
    Evolucija
    Domaće životinje ostaviti na miru, neka prirodno izumru, štaće nam.
    Ne moramo ništa prirodno jesti, svi na infuziju.
  • Igor

    23.06.2023 17:37
    Svinje su mi nekako kul pa ipak i njih jedem, a za piliće/kokoške me baš briga. Ali voleo bih da probam to meso iz laboratorije, čisto da vidim kakav je ukus. Ja, kao i većina gradske dece, ni ne znam kakav je ukus piletine koja nije tovljena do besvesti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.