VIDEO: Šta znači reč döner ispred kebaba?

Reč döner dolazi od dönmek, što na turskom znači okretati ili rotirati, pa naziv döner kebab bukvalno znači pečenje koje se okreće.
VIDEO: Šta znači reč döner ispred kebaba?
Foto: Pixabay
Ukorenjen u drevnoj kuhinji Bliskog istoka, koncept kebaba može se pratiti do primitivne tehnike pečenja mesa na otvorenoj vatri - što je dokaz ljudske inovacije u potrazi za ishranom. Veruje se da sama reč kebab potiče od arapske reči kabab, što u prevodu znači pržen ili zapečen.
Izraz se koristio za označavanje načina kuvanja, koji je uključivao nabijanje komada mesa na ražnjiće i njihovo pečenje na otvorenom plamenu ili žeravici. U davna vremena nomadska plemena na Bliskom istoku prihvatila su ovu delotvornu metodu kuvanja jer je zahtevala minimalan broj posuda, bila je brza, a ražnjići su bili lako dostupni.
Meso je bilo malo pa se seklo na male komadiće da bi se peklo, što je maksimiziralo delotvornost toplote i činilo hranu lakšom za jelo, naročito u društvu. Kako su kulture i kuhinje Bliskog istoka počele da se šire sa širenjem trgovačkih puteva, invazijama i usponom i padom carstava, tako se proširio i kebab.
 
Svaka je regija usvojila i prilagodila kebab prema lokalnim preferencijama, prehrambenim ograničenjima, dostupnim sastojcima i kulinarskim tradicijama. Upotreba začina, izbor mesa, pa čak i tehnika kuvanja počeli su značajno da variraju, što je dovelo do bezbrojnih vrsta kebaba koje vidimo danas.
 
A kako se pravi doner kebab možete pogledati u nastavku:
 
  • @rostilj

    06.08.2023 10:56
    Ti si jedan od
    Onih koji se tove po Meku i Burger Kingu. Si išao skoro na ekg?
  • Roštilj

    06.08.2023 07:33
    Baš tako: primitivno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.