Cene pirinča na rekordnom nivou u poslednjih 15 godina

Podaci Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) pokazuju da su globalne cene pirinča na najvišem nivou u poslednjih 15 godina.
Cene pirinča na rekordnom nivou u poslednjih 15 godina
Foto: Pixabay
Do rasta cena je došlo nakon 20. jula, kada je Indija najavila da će obustaviti izvoz belog pirinča.
Obustava izvoza ne uključuje basmati pirinač, ali on čini samo četvrtinu od okupnog dosadašnjeg izvoza. Odluka je doneta samo nekoliko dana nakon što je Rusija prekinula učešće u Inicijativi za crnomorsko žito, što je izazvalo rast globalnih cena prehrambenih proizvoda.
Pirinač je treći po proizvodnji žitarica na svetu, nakon kukuruza i pšenice, i obično mu treba od 90 do 200 dana da raste u zavisnosti od sorte i uslova okoline.
 
Pirinač je jedna od najzahtevnijih kultura za uzgoj, obično zahteva 3.000 do 5.000 litara vode po kilogramu useva, oko tri puta više vode nego što je pšenici potrebna za rast.
 
Trgovci kažu da će ova zabrana uticati i na potražnju, ali i cene pšenice, i predviđaju skok cena zbog poremećaja na tržištu.
 
Indijska zabrana izvoza uvedena je kako bi se kontrolisale domaće cene i kao mera predostrožnosti nakon što je najavljen dolazak El Ninja koji može uzrokovati suše koje dovode do nižih prinosa ili čak propadanja useva.
 
Jeftini domaći pirinač učinio je Indiju najvećim svetskim izvoznikom, čineći gotovo 40 odsto ukupnog izvoza. Indija je od januara do jula izvezla oko 12,9 miliona tona pirinča u vrednosti od skoro sedam milijardi dolara u najmanje 150 zemalja.
Nakon uvedene zabrane u Indiji, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a snizilo je prognoze globalne trgovine pirinčem za 2023. i 2024. godinu, s tim da je organizacija rekla da će trgovina mlevenim pirinčem u kalendarskoj 2024. godini biti 52,9 miliona tona, što je za 3,44 miliona tona manje u odnosu na prethodne prognoze.
 
Zabrana je uticala na cenu drugih sorti ove žitarice, a visoke cene verovatno neće biti snižene u skorijem periodu.
  • w/e

    21.09.2023 19:48
    arsen
    Pirinac je filter za Arsen. Sto ga manje konzumirate, manje se trujete. U svakom slucaju sirotinjska hrana i prazne kalorije. Ukoliko ne trenirate intenzivno, samo dizete insulin bez potrebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.