Uklapa se u svaki obrok, lako se priprema: Svi razlozi zašto treba da jedete pirinač

Vrsta pirinča je veoma mnogo, a ova raznovrsna hrana jedno je od ključnih jela na svačijem meniju.
Uklapa se u svaki obrok, lako se priprema: Svi razlozi zašto treba da jedete pirinač
Foto: Pixabay
Uklapa se u svaki obrok, lako se priprema, a zadivljujuća je činjenica da čini čak petinu ukupnih kalorija koje se globalno konzumiraju, piše centarzdravlja.hr, prenosi City magazine.
Beli pirinač jedna je od najpopularnijih vrsta, međutim, to ja rafinisani pirinač sa lošijom reputacijom, jer su sa njega uklonjene mekinje i klice, koje zapravo čine hranljivi deo zrna.
 
Često se naziva lošim ugljenim hidratom, ima određene neželjene efekte koji bi vas mogli iznenaditi, ali ipak imaju povoljan uticaj po vaše telo.
Beli pirinač donosi više energije
 
Beli pirinač bogat je izvor ugljenih hidrata, zbog čega brzo ublažava osećaj gladi. Skoro svi vitamini B grupe čine sastav zrna, što je temelj dobre i jake energije. Pored toga, deluje kao antioksidans i smanjuje nivo holesterola.
 
Međutim, ako je vaš cilj da smršate, smeđi pirinač mnogo bolje obavlja posao. Ima niži glikemijski indeks, može doprineti smanjenju indeksa telesne mase, smanjenju zapremine u struku i bokovima i ima znatno više zdravstvenih koristi, za razliku od belog pirinča.
 
Pirinač može sadržati arsen
 
Arsen je element koji, ako se konzumira često i u velikim količinama, može dovesti do neprijatnih zdravstvenih ishoda. Nutricionisti sz upozorili na njegovo postjanje u pirinču, a količina arsena u pirinču zavisi od toga koliko se ovog elementa nalaziu zemljištu, gde raste. Dokazano je da se manje arsena nalazi u pirinču, ali uvek možete proveriti da li su nivoi arsena niži ili viši u regionu odakle dolazi pirinač koji konzumirate.
 
Ovaj toksičan element zabrinjava opštu populaciju, a s obzirom da je reč o namirnici koja je poznata na svetskom nivou. Međutim, mnogi ne znaju da se arsen nalazi u gotovo svim namirnicama i pićima, ali uglavnom u malim količinama. ekultivisani pirinač posebno je osetljiv na kontaminaciju arsenom jer se uzgaja na poplavljenim poljima koja zahtevaju veliku količinu vode za navodnjavanje, a u mnogim oblastima voda za navodnjavaje kontaminirana je ovim toksičnim elementom.
 
Beli pirinač jača kosti
Zajedno sa kalcijumom, vitaminom D i magnezijumom, sadrži jedan esencijalni hutrijent za zdravlje kostiju, odnosno - magnan. Mangnan je mineral koji pomaže proizvodnji energije iz proteina i ugljenih hidrata, a koristan je i kao antioksidans. Za još bolje jačanje kostiju birajte smeđi pirinač, koji obezbeđuje i do 88 odsto dnevne potrebne doze mangnana, ali s druge strane, smeđi pirinač vam neće dati toliko energije koliko beli, a pored toga i teže ga je svariti.
 
Beli pirinač povezan je sa razvojem metaboličkog sindroma
 
Neke studije pokazale su povezanost između konzumiranja belog pirinča i rizika od metaboličkog sindroma.
 
Kako stručnjaci objašnjavaju, metabolički sindrom jeste grupa stanja koja se javljaju zajedno, povećavajući rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i dijabetesa tipa dva, a uključuje visok nivo šećera u krvi, višak masnoće oko struka, visok krvni pritisak i abnormalne nivoe holesterola ili triglicerida.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.