Koja je razlika između suvog i svežeg kvasca?

Kvasac je neophodan sastojak mnogih recepata uključujući hleb, kiflice, testo za picu i većinu pogača.
Koja je razlika između suvog i svežeg kvasca?
Foto: Pixabay
Kvasac je zapravo gljivica koja se koristi da bi testo fermentiralo, a u prehrambenoj industriji možete ga pronaći u suvom ili svežem obliku.
 
Kada je o samoj proizvodnji reč, šećer uz prisutnost kiseonika podstiče razvoj te gljivice kvasca, a kao rezultat toga nastaje kvasni kolač koji se potom pretvara u sveži kvasac.
Suvi kvasac se dobija uz korak više odnosno tako što sveži, dok prolazi kroz komoru za sušenje, pretvara u sitne granule. Upravo u tome je razlika između suvog i svežeg kvasca, ali i u načinu korišćenja.
Da biste aktivirali suvi kvasac, treba ga jednostavno dodati direktno u testo, dok sveži kvasac prvo morate otopiti u malo tople vode ili mleka pa ga onda dodati u testo.
 
Suvi kvasac se može čuvati na sobnoj temperaturi i ima duži rok trajanja, dok sveži mora biti u frižideru i rok trajanja mu je kraći.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće