Koja je razlika između suvog i svežeg kvasca?

Kvasac je neophodan sastojak mnogih recepata uključujući hleb, kiflice, testo za picu i većinu pogača.
Koja je razlika između suvog i svežeg kvasca?
Foto: Pixabay
Kvasac je zapravo gljivica koja se koristi da bi testo fermentiralo, a u prehrambenoj industriji možete ga pronaći u suvom ili svežem obliku.
 
Kada je o samoj proizvodnji reč, šećer uz prisutnost kiseonika podstiče razvoj te gljivice kvasca, a kao rezultat toga nastaje kvasni kolač koji se potom pretvara u sveži kvasac.
Suvi kvasac se dobija uz korak više odnosno tako što sveži, dok prolazi kroz komoru za sušenje, pretvara u sitne granule. Upravo u tome je razlika između suvog i svežeg kvasca, ali i u načinu korišćenja.
Da biste aktivirali suvi kvasac, treba ga jednostavno dodati direktno u testo, dok sveži kvasac prvo morate otopiti u malo tople vode ili mleka pa ga onda dodati u testo.
 
Suvi kvasac se može čuvati na sobnoj temperaturi i ima duži rok trajanja, dok sveži mora biti u frižideru i rok trajanja mu je kraći.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi

Pirinač postaje sve otrovniji

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu "Lancet", utvrđeno je da će pirinač biti sve otrovniji usled zagrevanja atmosfere, tj. povećanja emisije ugljen-dioksida (CO2).