Kako spasiti jelo ako je previše slano, ljuto, slatko ili kiselo?
Kada vam sledeći put jelo ne ispadne kako ste želeli, nema potrebe da očajavate niti da bacate hranu.
Foto: Pixabay
Kao što već znate, jedno od glavnih pravila kuvanja je da probate malo dok kuvate kako biste lakše prilagodili ukus jela u hodu. Ali, i najboljim profesionalcima se dogodi da nešto "zaluta", a zato postoje ovi trikovi kojima ćete popraviti ukus.
Ako je jelo preslano...
Dodajte kiselinu kao što je sok od limuna, sok od limete ili sirće; ili zaslađivač poput šećera, meda ili lovorovog sirupa.
Ako recept "dozvoljava", dodajte mleko, pavlaku za kuvanje ili jogurt, jer oni takođe "ubijaju" so. U narodu postoji još jedan savet - kad presolite jelo, ubacite jedan oljušteni krompir ili jabuku, koji će upiti višak soli i nakon kuvanja ga izbacite iz jela.
Takođe, budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, maslina ili kapara, jer sadrže puno soli.
Ako je preslatko...
Dodajte kiselinu kao što je sok od limuna, naseckano sveže začinsko bilje, koricu citrusa ili mrvicu kajenske paprike za slana jela ili instant espreso za slatka jela.
Obični gorki kakao u prahu dodaje gorčinu, pa takođe može izbalansirati preslatko jelo. Super je i pavlaka za kuvanje ili grčki jogurt, jer redukuju preslatki ukus i daju kremasti neutralni ukus bilo kom preslatkom desertu.
Ako je hrana previše ljuta...
Kada vam sledeći put pobegne previše čilija ili bibera, pokušajte ljutinu da ublažite s kiselim namirnicama. Limun, sirće ili paradajz sos odlično ubijaju ljutinu.
Puter od kikirikija ili pasta od susama takođe će ublažiti jačinu jela, a možda vas prijatno iznenade i novi ukusi koje nose. Dodavanje bujona ili mleka takođe pomaže. Osim mleka možete dodati i pavlaku ili neki blaži sir.
Ako je previše kisela...
Male količine sode bikarbone postepeno sipajte u hranu tokom kuvanja kako biste smanjili kiselost hrane. Probajte hranu često, sve dok se opor ukus hrane ne smanji.
Možete dodati i šećera.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kako da ne napravite grešku koju mnogi prave prilikom pripreme palačinaka: Idealan odnos sastojaka
08.09.2024.•
4
Ukoliko niste zadovoljni ukusom palačinaka, verovatno pravite uobičajenu grešku prilikom pripreme smese.
Veganska Nutela ima manji karbonski otisak, ali sadrži jedan problematičan sastojak
08.09.2024.•
2
Italijanska korporacija Ferero potvrdila je lansiranje veganske Nutele u Italiji, Francuskoj i Belgiji.
Više trikova za kuvanje jaja
06.09.2024.•
0
Meri Frensis Kenedi Fišer bila je američka novinarka koja je pisala o hrani.
Počinje prodaja veganske Nutele u Italiji, Belgiji i Francuskoj
04.09.2024.•
4
Kompanija Ferero lansiraće danas vegansku verziju Nutele u Italiji, Belgiji i Francuskoj.
VIDEO: Ako ne znate da koristite kineske štapiće - tu je mali tutorijal koji vam može pomoći
03.09.2024.•
2
Štapići za jelo nezaobilazan su pribor u svakom azijskom restoranu - bilo da jedete suši, nudle ili nešto drugo, sigurno ćete ih dobiti.
Poslastičar u Milanu koristi veštačku inteligenciju za kreiranje novih ukusa sladoleda
02.09.2024.•
0
Poslastičari u Milanu okreću se veštačkoj inteligenciji (AI) za stvaranje novih recepata, oslanjajući se na modernu tehnologiju kako bi dobili nove ukuse smrznute slatke poslastice.
Sveži sir najzdravija vrsta sira, ali nije preporučljiv svima
31.08.2024.•
0
Koliko god određena hrana bila zdrava, neki ljudi bi prosto trebalo da je izbegavaju.
VIDEO Cezar salata nedavno napunila 100 godina: Evo kako je izgledao originalni recept
31.08.2024.•
0
Cezar salata trebalo bi da bude laka za pripremu – napravite preliv, pomešajte sa salatom i to je to.
Hoće li biti Plazma keksa?
30.08.2024.•
27
Određenih pakovanja "Plazma keksa" trenutno nema u svim prodavnicama.
Revolucija u pravljenju čokolade: Švajcarci izmislili novi recept
28.08.2024.•
1
Zamislite da uberete sočnu jabuku, ali umesto da zaronite zube u nju, vi sačuvate semenke i bacite ostatak – to proizvođači čokolada uobičajeno rade sa plodom kakaovca.
Testenina ili pirinač: Šta je zdravije?
28.08.2024.•
2
Poznato je da testenina daje aktivnim pojedincima energiju da izdrže svaki napor, ali da li je zaista bolja od pirinča?
VIDEO: Američki kuvar otkrio kako da napravite kućnu verziju BigMek sosa
27.08.2024.•
3
Majk Harac, bivši korporativni kuvar Mekdonaldsa, objavio je na svom TikTok profilu recept za sos za popularni Big Mek hamburger, odnosno kućnu verziju istog.
Gril majstor napravio recept za brzu i ukusnu fokaču
26.08.2024.•
0
Fokača je tradicionalna, italijanska pogača koji se priprema još od vremena Antike, recepti su se menjali, a priča se da su ih svetom proširili italijanski emigranti.
Kako sve možete da iskoristite semenke lubenice?
25.08.2024.•
0
Možda ste navikli da birate lubenicu bez semenki, ali njihova nutritivna vrednost mogla bi da vas uveri u suprotno.
Ovo je najzdravija riba: Snižava holesterol i puna je zdravih masnoća
25.08.2024.•
0
Popularna je u kuhinjama i recepturama širom sveta, a i u našem podneblju je moguće nabaviti svežu. Reč je, naravno, o skuši.
Koliko proteina bi trebalo da se konzumira tokom jednog obroka?
25.08.2024.•
0
Protein je jedan od četiri makronutrijenta koje morate svakodnevno da unosite da biste se osećali siti, podržali rast mišića i održali opšte zdravlje.
Viralni recept sa TikToka udvostručio prodaju krastavaca na Islandu
24.08.2024.•
1
Supermarketi na Islandu našli su se u problemu pošto ne mogu da nabave dovoljne količine krastavca za kojima je potražnja naglo skočila posle viralne objave jednog recepta za salatu od ove namirnice.
Istraživanje pokazalo: Kombinacija jogurta i ove namirnice odlična za zdravlje creva
23.08.2024.•
0
Ako započnete dan jednom čašom jogurta, to je dobar način da poboljšate zdravlje creva, ali ako dodate još jedan sastojak, vaša creva će vam biti više zahvalna.
Žitarica koju bi trebalo da ubacite u ishranu
22.08.2024.•
0
Raž je namirnica sa značajnim hranljivim materijama.
Ovo je najbolji čaj za zdravlje creva
21.08.2024.•
1
Zdrava ishrana je pola našeg zdravlja, a određeni napici mogu veoma pomoći zdravlju sledećih organa.
Kako promili alkohola utiču na sposobnosti čoveka?
20.08.2024.•
2
Alkohol ne utiče na sve ljude podjednako, a njegov uticaj zavisi od telesne težine, učestalosti konzumiranja alkohola, pola, poslednjeg obroka.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar