Kako spasiti jelo ako je previše slano, ljuto, slatko ili kiselo?

Kada vam sledeći put jelo ne ispadne kako ste želeli, nema potrebe da očajavate niti da bacate hranu.
Kako spasiti jelo ako je previše slano, ljuto, slatko ili kiselo?
Foto: Pixabay
Kao što već znate, jedno od glavnih pravila kuvanja je da probate malo dok kuvate kako biste lakše prilagodili ukus jela u hodu. Ali, i najboljim profesionalcima se dogodi da nešto "zaluta", a zato postoje ovi trikovi kojima ćete popraviti ukus.
 
Ako je jelo preslano...
 
Dodajte kiselinu kao što je sok od limuna, sok od limete ili sirće; ili zaslađivač poput šećera, meda ili lovorovog sirupa.
Ako recept "dozvoljava", dodajte mleko, pavlaku za kuvanje ili jogurt, jer oni takođe "ubijaju" so. U narodu postoji još jedan savet - kad presolite jelo, ubacite jedan oljušteni krompir ili jabuku, koji će upiti višak soli i nakon kuvanja ga izbacite iz jela.
 
Takođe, budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, maslina ili kapara, jer sadrže puno soli.
Ako je preslatko...
 
Dodajte kiselinu kao što je sok od limuna, naseckano sveže začinsko bilje, koricu citrusa ili mrvicu kajenske paprike za slana jela ili instant espreso za slatka jela.
 
Obični gorki kakao u prahu dodaje gorčinu, pa takođe može izbalansirati preslatko jelo. Super je i pavlaka za kuvanje ili grčki jogurt, jer redukuju preslatki ukus i daju kremasti neutralni ukus bilo kom preslatkom desertu.
 
Ako je hrana previše ljuta...
 
Kada vam sledeći put pobegne previše čilija ili bibera, pokušajte ljutinu da ublažite s kiselim namirnicama. Limun, sirće ili paradajz sos odlično ubijaju ljutinu.
 
Puter od kikirikija ili pasta od susama takođe će ublažiti jačinu jela, a možda vas prijatno iznenade i novi ukusi koje nose. Dodavanje bujona ili mleka takođe pomaže. Osim mleka možete dodati i pavlaku ili neki blaži sir.
Ako je previše kisela...
 
Male količine sode bikarbone postepeno sipajte u hranu tokom kuvanja kako biste smanjili kiselost hrane. Probajte hranu često, sve dok se opor ukus hrane ne smanji.
 
Možete dodati i šećera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.