Studija pokazala da je kuvanje dobro za dušu i telo: Evo kako nas smiruje

Čin pripreme hrane koristi našem telu i duši na nekoliko načina.
Studija pokazala da je kuvanje dobro za dušu i telo: Evo kako nas smiruje
Foto: Pixabay
Kreativna aktivnost poput kuvanja direktno je povezana sa povećanim osećajem blagostanja, prema studiji Univerziteta Otago na Novom Zelandu iz 2016. objavljenoj u "Journal of Positive Psichology".
Istraživači su tražili od 658 studenata da vode evidenciju o svojim aktivnostima i povezanim mentalnim stanjima tokom 13 dana.
Nakon što su učestvovali u kreativnim aktivnostima, prema povezanoj studiji, uobičajeno među ispitanicima bilo je korišćenje novih recepata, a studenti su izjavili da osećaju više entuzijazma nego inače, piše Huff Post.
 
"Čin kuvanja i sposobnost pripreme hrane je sam po sebi sveti čin", rekao je dr Sudir Gad, psihijatar sa privatnom praksom u Njujorku i dodao da je to nešto što radite pažljivo i sa fokusom.
 
Sposobnost da se u potpunosti usredsredimo na zadatak, onaj koji zahteva obraćanje pažnje na detalje, uključujući specifična merenja i stalno praćenje, omogućava nam da lako blokiramo smetnje koje mogu da izazovu stres i anksioznost tokom dana.
 
Naravno, to se ne odnosi samo na kuvanje. Ali postoji nešto u vezi sa krajnjim rezultatom kuvanja, od aroma do boja i ukusa, što može da pruži zadovoljstvo više nego druge kreativne aktivnosti.
 
"Smatram da što više vremena provodite u kuvanju, to više vremena želite da provedete u jelu i da cenite svoj naporan rad", rekla je Sara Vagner, registrovana dijetetičarka iz "Memorial Hermann Health Sistem" u Hjustonu.
Mnogi ljudi pronalaze radost i smirenje u kuvanju, jer je veoma taktilno i obično yahteva vašu punu pažnju, prvenstveno kada koristite ponavljajuće pokrete rukama.
 
Pored terapeutskih efekata, stručnjaci tvrde da će konzumiranje hrane koju sami skuvate pomoći telu da bolje funkcioniše na biološkom nivou.
 
Vagner predlaže da unesete mnogo boja u svoju ishranu i dodaje da je kuvanje sa više celovitih sastojaka takođe važno jer bi moglo da vas navede da koristite porodične recepte koji će vas povezati sa vašim precima i biti dobri za podizanje raspoloženja.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Andrija Šrek

    25.04.2023 19:33
    poyy
    Dobro, malo ste preterali sa spiritualizmom, ali da, kuvanje definitivno smiruje živce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi