![Nešto sasvim drugačije: Džem od slanine Nešto sasvim drugačije: Džem od slanine](/images/bff85f3e264434f0a9367e3981c054c4/300x175_dzem_od_slanine.jpg)
Taste atlas proglasio najbolje suvo meso na svetu: Na listi i ono iz Srbije
Poznati gastro portal Taste atlas objavio je listu najbolje ocenjenih suvih mesa sveta, a u vrhu liste su se isticali mahom mediteranski specijaliteti.
![Taste atlas proglasio najbolje suvo meso na svetu: Na listi i ono iz Srbije Taste atlas proglasio najbolje suvo meso na svetu: Na listi i ono iz Srbije](https://www.021.rs//images/ad89edc9dc5c9a74a8d3f9e6941f425d/prsuta_pixabay1.jpg)
Foto: Pixabay
Na prva tri mesta se nalazi varijacija iste španske šunke, odnosno Jamón Ibérico. Ova šunka i njene podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave, da li su regularne boje ili crne. Ono što je bitno jeste da se ne drže u zatočeništvu, već se kreću slobodno, gde se hrane kukuruzom, žirom i drugom hranom. Rezultat je šunka tamnocrvene boje sa delićima masti.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i prosciutto di San Daniele kao i portugalski presunto do Alentejo dok su predstavnici ovih prostora u deset najboljih suvo meso iz Bosne i njeguški pršut iz Crne Gore.
Što se tiče domaćih predstavnika na 19. mestu se nalazi užička pršuta. Kako kaže Taste atlas - za pripremu ovog mesnog proizvoda mogu se koristiti goveđe i svinjsko meso kao i ovčetina, iako je najtradicionalnije goveđe.
Najfiniji komadići junećeg mesa iz delova buta i donjeg kraja leđa, od četiri do šest godina se sole, zatim dime suvim bukovim drvetom i suše se na hladnom planinskom vazduhu. Konačni proizvod se odlikuje tamno braonkastocrvenom spoljašnjošću, tamnocrvenom unutrašnjošću sa jakim ukusom govedine.
Naša hrana se opet pojavljuje tek na 49. mestu. U pitanju je zlatiborska pršuta. Za nju kažu da se obično vezuje za selo Mačkat. Prateći vekovni način pripreme, ovaj mesni specijalitet se obično pravi od najkvalitetnijeg goveđeg ili svinjskog mesa koje je soljeno, zatim hladno dimljeno i sušeno na vazduhu.
Ceo proces obično traje oko mesec dana, a za to vreme jedinstvena klima i teren Zlatibora, kao i bukova drva koja se koriste za dimljenje, daju mesu prepoznatljiv, bogat ukus i prijatnu aromu. Spolja je tamno braon boje do crvene, a iznutra tamnocrvene.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kako se pravi Aperol Spritz: Donosimo recept za omiljeno piće ove sezone
26.07.2024.•
0
Za ovo piće treba vam samo nekoliko sastojaka – Aperol (gorko-slatki liker svetlo narandžaste boje), kocke leda, ohlađeni prosecco, gazirana voda i kriška narandže.
Naučnici: Tvrdnja da umerena upotreba alkohola produžava život je propaganda industrije alkohola
26.07.2024.•
2
Naučnici na kanadskom Univerzitetu Viktorija uporedili su 107 studija o konzumaciji alkohola i otkrili da ta istraživanja ne uzimaju u obzir da ljudi prestaju ili ograničavaju alkohol usled bolesti.
Ova pića konobari ne bi naručili u kafićima
25.07.2024.•
1
Ne tražite piće koje zahteva komplikovanu pripremu ili višekomponentni koktel ako ste u prepunom baru, prenosi Punkufer.hr poruku konobara.
Nemačka i Turska "zaratile" oko kebaba
25.07.2024.•
5
Nemačka i Turska su ušle u sukob oko tradicionalnog specijaliteta kebaba, pri čemu je Berlin uložio žalbu na pokušaj Turske da ovo popularno ulično jelo dobije zaštićeni status u EU.
Dodatak ishrani na bazi pirinča povezan sa smrću 175 ljudi u Japanu
24.07.2024.•
2
U proizvodnji suplementa za holesterol i visok pritisak u Japanu pronađena je toksična kiselina zbog koje je hospitalizovano skoro 500 ljudi, a sumnja se i na 175 smrtnih slučajeva.
Lubenice i dinje: Pune hranjivih materija, ali se nekim ljudima preporučuje da budu oprezni
23.07.2024.•
1
Dolaskom leta police prodavnica i pijace preplavljene su lubenicama i dinjama.
Topla ili ledena kafa: Koja je zdravija?
22.07.2024.•
1
Kako je toplotni talas zahvatio našu zemlju, mnogi od nas odbacuju vruću kafu radi ledene kafe ili hladnog napitka.
FOTO: Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije "regrutovalo" crno mače
22.07.2024.•
1
Crno mače koje je pronađeno u dvorištu Ministarstva spoljnih poslova Litvanije "regrutovano je" u Odeljenje za strateške komunikacije, objavilo je Ministarstvo na mreži X.
Znatno opala prodaja šampanjca
22.07.2024.•
0
Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili, a trgovci su nagomilali zalihe.
Ovih osam namirnica najčešće uzrokuju trovanje hranom
22.07.2024.•
1
Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), postoji osam namirnica koje predstavljaju najveći rizik za zdravlje.
VIDEO: Da, postoji pravilan način korišćenja slanika i posude sa biberom
22.07.2024.•
1
Slanik i posuda sa biberom su dva predmeta koje verovatno ima svako domaćinstvo.
VIDEO: Sećate li se popularne paste sa fetom i čerijem? Možete je napraviti baš brzo
21.07.2024.•
0
Recept za pastu sa sosom od pečenog feta sira i čeri paradajza bila je glavni kulinarski hit pre tri godine, a sve je počelo s viralnim TikTok snimkom.
Cezar salata "proslavila" 100. rođendan: Ko je osmislio i kako glasi pravi recept?
20.07.2024.•
0
Cezar salata, omiljeno okrepljujuće jelo tokom vrelih letnjih dana, proslavilo je početkom jula 100. rođendan.
Srbija za gastronomski vodič izdvaja 24 miliona dinara
17.07.2024.•
2
Izdavanje najnovijeg internacionalnog gastronomskog vodiča Srbije, "Gault & Millau", koštaće 24 miliona dinara.
Tinejdžeri u Japanu završili u bolnici nakon što su jeli čips s jednom od najljućih papričica
17.07.2024.•
0
Četrnaest japanskih srednjoškolaca prebačeno je juče u bolnicu nakon što su pojeli "super začinjen" čips, javljaju lokalni mediji.
VIDEO: Letnji slatkiš od lubenice koji sjajno izgleda, a lako se pravi
16.07.2024.•
1
Tiktok je prepun odličnih ideja za letnje poslastice, a izdvajamo jednu takvu koja, osim što odlično izgleda, sigurno je i jako ukusna.
VIDEO: Na roštilju možete peći i voće - evo koje je najbolje za to
14.07.2024.•
0
Leto je sezona mnogima omiljenog voća poput lubenica, bresaka, kajsija, dinja, smokava, krušaka, trešanja i bobičastog voća.
Povrće koje može biti štetno ako se jede u prevelikim količinama
11.07.2024.•
0
Povrće važi za jednu od najzdravijih namirnica, a oni koji vode računa o zdravoj ishrani konzumiraju ga svakodnevno.
Singapur odobrio konzumaciju 16 vrsta insekata
10.07.2024.•
2
Singapur je odobrio konzumaciju 16 insekata, uključujući skakavce i cvrčke, proširujući svoju međunarodno poznatu kuhinju.
Cene kafe će nastaviti da rastu
10.07.2024.•
1
Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.
Cene čaja u Indiji znatno porasle zbog smanjenog roda
09.07.2024.•
1
Cene čaja u Indiji snažno su porasle i verovatno će se zadržati na visokom nivou zbog toplotnih talasa i poplava na vrhuncu sezone berbe u ključnim proizvodnim regijama.
Komentari 1
Keki
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar