Kakao dostiže rekordne cene, očekuje se i poskupljenje čokolade

Kakao je na svetskom nivou oborio rekord kada je reč o ceni sa 5.874 dolara po toni, što je posledica suše na plantažama u zapadnoj Africi.
Kakao dostiže rekordne cene, očekuje se i poskupljenje čokolade
Foto: Pixabay
Ova cena, zabeležena na tržištu u Njujorku, gotovo je dvostruko veća nego početkom prošle godine.
 
Kakao je poskupeo zbog loše žetve izazvane sušom, pre svega u zemljama koje su dva najveća svetska proizvođača - Gani i Obali Slonovače.
Britanski javni servis ističe da je suša u zapadnoj Africi zapravo posledica klimatskog fenomena El Ninjo.
 
"Trgovci se plaše još jedne loše godine u proizvodnji, a strahove je uvećao El Ninjo, koji ugrožava useve u zapadnoj Africi zbog vrućeg i suvog vremena", rekao je analitičar Džek Skovil. 
Poskupljenje zrna kakaa povećava troškove velikih proizvođača čokolade, što će se odraziti na cenu za potrošače, ukazuje BBC.
 
Proizvođač čokolade "Herši" u četrvrtak je objavio da su njegovi prihodi u četvrtom kvartalu prošle godine smanjeni 6,6 odsto, pošto su građani pod pritiskom inflacije kupovali manje slatkiša.
 
U decembru 2023. britansko udruženje za zaštitu potrošača "Which?" saopštilo je da su cene pojedinih prazničnih čokoladnih bonbonjera povećane za najmanje 50 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, dok su u novembru cene čokolada u britanskim supermarketima porasle za 15,3 odsto.
  • Nana

    11.02.2024 16:04
    Taman planiram da prestanem da jedem slatkiše pa će mi ovo ići na ruku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.