Veza između ženskog orgazma i muških bradavica

Pitanje "Šta je zajedničko za ženske orgazme i muške bradavice?" pomoglo je istraživačima da otkriju svrhu ženskog orgazma.
Pitanje "Šta je zajedničko za ženske orgazme i muške bradavice?" pomoglo je istraživačima da otkriju svrhu ženskog orgazma.

Naučnici su želeli da znaju da li je ženski orgazam rezultat prilagođavanja ili prosto nusproizvod evolucije. Drugim rečima, da li ženski orgazam ima evolutivne razloge koji direktno doprinose uspešnosti reprodukcije ili je samo "bonus" Majke Prirode. Odgovor na to pitanje bio je cilj istraživanja na Univerzitetu u Indijani, gde je profesorka Elizabet Lojd proveravala 21 hipotezu o ženskom orgazmu kao rezultatu prilagođavanja. Svaka od njih imala je brojne nedostatke.

Jedna takva hipoteza zagovara ideju da je ženski orgazam sredstvo "povezivanja" partnera u cilju budućeg uspešnijeg roditeljstva. Druga je zasnovana na tome da žena na osnovu toga da li neki muškarac može da je dovede do vrhunca bira da li će ostati s njim ili ne. Treća, glavna hipoteza je verovanje da kontrakcije prilikom ženskog orgazma uvlače spermu u matericu što olakšava začeće.

Lojdova, međutim, smatra da zbog toga što žena ima mogućnost da doživi orgazam i bez penetracije, hipoteza o evolutivnom prilagođavanju pada u vodu na svim poljima. Ona smatra da seksualni vrhunac kod žena treba posmatrati kao "nuspojavu" muškog orgazma.

Naime, muškarci i žene su fizički isti u prvih osam nedelja od začeća. Nakon toga, penis počinje da raste spolja, odnosno, klitoris iznutra, ali oboje imaju istu organsku strukturu i tkiva. "Penis i klitoris su u suštini isti organ. Nervna i erektilna tkiva koja učestvuju u orgazmu kod oba pola potiču iz istog embrionalnog izvora", smatra ona. Istom teorijom mogla bi biti objašnjena pojava muških bradavica: biološka potreba za dojenjem potomstva čini bradavice prioritetnim kod žena, pa se kod muških embriona razvijaju nezrele strukture kao evoluciona nuspojava.

Cela debata o poreklu ženskog orgazma, bez obzira na sve, ne bi trebalo da utiče na želju pojedinca da doživi vrhunac. Problem je što mnogi misle da je "prirodno" nužno i bolje, pa makar se to odnosilo na orgazme. Tako je seksualni klimaks kod žena postao svojevrsna "evoluciona norma", pa ako neka od njih nije u stanju da ga doživi smatra se gotovo poremećenom.


Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.