Novi test krvi može da ukaže na visokorizične trudnoće

Novi test krvi može da pomogne doktorima da odrede da li trudnice imaju preeklampsiju, glavni uzrok smrti porodilja i novorođenčadi širom sveta.

Ovo stanje kod žena izaziva visok krvni pritisak i povećanje proteina u urinu. Međutim, za njega se često ne uspostavi dijagnoza sve dok ne bude prekasno. Skoro 76.000 trudnica i 50.000 beba umre od preeklampsije svake godine. Međutim, sada su austrijski naučnici otkrili test krvi koji može da identifikuje žene koje su sklone razvitku ovog oboljenja (čak iako ne pokazuju nikakve simptome).

Koautor istraživanja Stefan Ferloren je izjavio da je glavni problem sa preeklampsijom taj što je klinička prezentacija promenljiva i siptomi su često nespecifični i samim tim ne mogu da ukažu na tačnu dijagnozu. “Novi test krvi bi mogao da nam pomogne da bolje predvidimo rizike ove bolesti ili njen razvoj”.

Preeklampsija utiče na dva do pet odsto trudnica. Zbog poteba istraživanja naučnici su podvrgli ispitivanjima 1.273 trudne žene iz 14 različitih zemalja za koje se sumnja da imaju preeklampsiju. Svim trudnicama je urađena analiza krvi kako bi se utvrdio odnos proteina koje proizvodi placenta i koje oslobađa u krvotok trudne žene. Ti proteini igraju veoma važnu ulogu u razvoju stanja preeklampsije.

Novim testovima krvi dokazana je pozitivna vrednost predviđanja preeklampsije u 36,7 odsto slučajeva, pozitivna vrednost predviđanja od 65,5 odsto za komplikacije stanja fetusa i porodilja. Doktor Ferloren je izjavio da će ovakve analize krvi omogućiti da se izbegnu prevremeni porođaji i kašnjenja u početku primene tretmana protiv preeklampsije.

Autor: Daily mail

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom