Zahtevni roditelji su uvek nesrećni?

Zahtevi da neprestano uče kako bi bili najbolji, stvaraju lošu atmosferu i povećavaju stres kod dece.

Prvo istraživanje o zahtevnim roditeljima ne ide na ruku očevima i majkama koji žele da budu savršeni. Da su oni zapravo najnesrećniji jer su iscrpljeni i preplavljeni obavezama, pokazalo je istraživanje Kvin Meri Univerziteta u Londonu.

Ni deca ništa bolje ne prolaze, jer zahtevi da neprestano uče kako bi bili najbolji stvaraju lošu atmosferu i povećavaju stres sa kojim mališani često ne znaju kako da se izbore, pa postaju nervozni ili agresivni.

Ovo istraživanje dovelo je u pitanje raniju pretpostavku da će deca biti uspešnija ukoliko ih roditelji "guraju".

Kada je pre pet godina Ejmi Čua napisala knjigu "Borbena himna mame tigrice", mnoge žene su prihvatile njene metode vaspitanja. A one uključuju - ne prihvatiti nijednu ocenu ispod petice, ne dozvoliti deci da učestvuju u aktivnostima koje za cilj nemaju obrazovanje, zabraniti spavanje kod drugova i drugarica, a kad se domaći rad završi, sledi nagrada u vidu časova violine i klavira.

Knjiga je postala bestseler širom sveta, ali izgleda da će i autorka i njene sledbenice morati da razmisle o svrsishodnosti spartanskih metoda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom