Zašto vaše dete ne može da zaspi?

Roditelji su neretko vrlo iscrpljeni jer njihovi mališani ne žele da spavaju ili se često noću bude.

Za dobar san veoma je važna rutina, ali na to mogu da utiču i neki drugi faktori. Donosimo vam najčešće razloge zbog kojih vaša deca ne spavaju dobro, objavljene na stranici posvećenoj zdravlju WebMD.

1. Dete je premlado

Jako malo beba spava celu noć u startu. Prva dva meseca mališani se proizvoljno bude i tonu u san i spavaju između 12 i 18 sati dnevno. Većina će moći da prespava noć u uzrastu od devet meseci, iako to znači samo pet-šest sati u komadu.

2. Previše mu pomažete

Ako dugo uspavljujete dete, neće naučiti samo da zaspi, nego će plakati za onim što mu pomaže - vama. Stavite ga na spavanje kada je pospano, ali još nije zaspalo i naučiće da se uspava samo.

3. Preumorno je

Deci uzrasta od treće do sedme godine treba između 11 i 14 sati sna dnevno, uključujući poslepodnevnu dremku. Rutina je ključna pa postavite tačno vreme odlaska u krevet, buđenja, dremanja, obroka i igre.

4. Strah od odvajanja

Normalno je da sva deca prođu kroz tu fazu. Kada je dete staro oko šest meseci, možete mu pomoći da samo zaspi tako što ćete mu nežno pričati i maziti ga. Budite uz njega i utešite ga, ali nemojte ga podizati i hraniti samo za utehu.

5. Nedostatak rutine

Ponavljanje istih stvari svakog dana pre spavanja pomaže detetu da shvati da je vreme za spavanje. Rutina je vrlo važna. Na primer, možete dete okupati, nahraniti ga, pročitati mu jednu ili više priča i poželeti laku noć. Najbolje je s takvom rutinom početi što ranije.

6. Odlaganje spavanja

Brojna deca ne žele da idu na spavanje jer ih zanima sve što se oko njih događa pa se boje da nešto ne propuste. Tražiće da im čitate još priča, reći će da su gladni ili žedni, moraće na WC. Budite blagi, ali odlučni. Svaki put kad vas dete zove, budite s njim što kraće kako bi shvatilo da je zaista vreme spavanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.