Stvari koje roditelji ne treba da govore deci

Iskrenost jeste važna, važno je i poverenje, ali ima stvari koje za vašu decu treba da ostanu tajna. Bar dok su deca još - deca.
Dok niste dobili decu, živeli ste život ispunjen avanturama i uzbuđenjima (figurativno govoreći). A svaki dobro proživljen život nosi i pokoju tajnu... Tako da verovatno i vi imate "svoj deo".
 
Onda dobijete decu i shvatite da su u pitanju mali cakani "špijuni" koji će nepogrešivo "zakačiti" svaku vašu lošu naviku, svako prikradanje frižideru oko ponoći da biste "užinali", svaku psovku koja vam se omakne kad mislite da se igraju i da vas ne slušaju... I to je OK.
 
Ali, postarajte se da ovo zauvek ostanu vaše tajne:
 
Koliko brze hrane zapravo jedete
 
Jer kod dece ne pali ono "radi kako ja kažem, a ne kako ja radim". Dakle, ako hoćete da odgajite zdravu decu, koja će imati zdrave navike u ishrani, morate i sami da se pridržavate tih principa. Ako baš ne možete da odolite pljeskavici ili pecivu iz pekare - jedite ih kad ste sami. Ovu tajnu slobodno možete da posmatrate kao "investiciju" u njihovu zdravu budućnost.
 
Da će zapravo porasti koliko će porasti, i da to nema baš previše veze sa spanaćem
 
Ali, nastavite da insistirate na tome da voće i povrće budu sastavni deo njihove svakodnevne ishrane jer je to važno za razvoj njihovog imuniteta, za to koliko će energije imati, i za njihovo opšte zdravstveno stanje.
 
Da ste se vi i vaš partner grozno posvađali
 
Sasvim je prirodno da se ponekad posvađate sa partnerom, prirodno je da se ponekad sporečkate i pred decom. Ali, jedno je civilizovana rasprava i neslaganje bez teških reči, a nešto sasvim drugo kad dete čuje da mama tati kaže da je "idiot", da tata mami kaže da je "nesposobna glupača". Takve stvari deca ne treba da znaju nika. Ni da ih čuju u trenutku kad su izgovorene, ali ni da ih čuju naknadno, tako što ćete im vi ispričati šta je bilo samo zato što ste povređeni i luti na partnera.
 
Da "provod" ponekad počinje kad ih spakujete u krevet
 
Većina roditelja jednom, dvaput nedeljno priredi sebi "veče uživanja" kad deca odu na spavanje. Topla kupka, vino, večera za dvoje, seks ili samo razgovor bez ometanja... Šta god da je vaš izbor, postarajte se samo da deca nikad ne saznaju da vas čeka dobar provod kad oni utonu u san. U suprotnom, svim silama će se truditi da ostanu budni što je duže moguće, da bi i onu učestvovali u zabavi.
 
Koliko porođaj boli
 
Prvi put kad klinci postave pitanje o tome odakle dolaze bebe, verovatno ćete moći da se izvučete u stilu "kad se muškarac i žena vole, bla-bla... hoćeš keks?". Ali, čekajte samo da vaša petogodišnja devojčica ukapira da bebe prvo budu u stomaku, a onda poveže "jedan i jedan" i shvati da ta beba nekako i izađe iz stomaka... Objasnite deci kako stvari stoje, ali zadržite za sebe detalje o dojenju, vaginama i sličnom koliko god možete. I nikad nemojte reći da to sve jako boli, jer ako to deci kažete prerano, ako im date previše informacija pre vremena, to će ostaviti snažan utisak na njih - utisak koji će biti vrlo ružan, vrlo tužan i vrlo dugotrajan...
 
Detalje o vašoj finansijskoj situaciji
 
Vremena su teška. Pod stresom ste. Ali, morate dati sve od sebe da se stvari odvijaju normalno, bar kad je o deci reč. Nikad nemojte sa sasvim malom decom razmatrati svoje egzistencijane strahove. Ako nema para za igračku - nema, biće kad bude. Ali nikada nemojte dozvoliti sebi da se "kupi mi" šta god da je ono dete u tom trenutku želi pretvori u vašu jadikovku jer možete da ostanete bez posla, ili ste već ostali bez posla, u nabrajanje računa koje bi trebalo da platite, a ne znate odakle... I nikad nemojte sebi dozvoliti da frustraciju zbog situacije koja je takva kakva jeste istresate na detetu samo zato što je poželelo novu igračku.
 
Ono što vam drugi roditelji ispričaju o svojoj deci
 
Ponekad može biti primamljiva ideja da podmlatku kažete kako su tom i tom njegovom drugaru roditelji uzeli čitavu kolekciju dinosaurusa jer je bio nevaljao i "odgovarao" mami kad ga je grdila, jer - vi ste tako kul, i kad vaše dete to radi, vi ga samo pošaljete u njegovu sobu na pola sata. Ali, stvari koje vam drugi roditelji kažu, kažu vam u poverenju. I to nemojte da gubite iz vida, koliko god vaše dete zrelo i razumno bilo. Razgovori koje vode odrasli treba da ostanu među odraslima.
  • Ljubodrag

    21.02.2017 11:28
    Nikad
    detetu koje se penje ne govorite - pasces,
    detetu koje se igra cekicem - udarices se
    tako od deteta pravis gubitnika

    u prvoj situaciji kazi - nemoj pasti
    a u drugoj - nemoj se udariti
    sugerisi mu pobedu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom