Već sa osam godina deca mogu početi da stvaraju lošu sliku o svom izgledu

Većina tinejdžera nezadovoljna je sopstvenim izgledom. U vreme puberteta pronalaze mane na svom telu koje ih često prate i u odraslom uzrastu.
Već sa osam godina deca mogu početi da stvaraju lošu sliku o svom izgledu
Foto: Pixabay
Novo istraživanje Univerziteta Melburn otkrilo je poražavajući podatak da deca mogu lošu sliku o svom izgledu dapočnu da stvaraju već u uzrastu od osam do devet godina.
 
Istraživanje se temelji na podacima prikupljenim od 1.100 devojčica i dečaka tog uzrasta. Njihovo zadovoljstvo izgledom mereno je pomoću dečje lestvice poremećaja ishrane. Taj alat sastoji se od osam silueta dece čija tela variraju od pothranjenog do gojaznog.
 
Deca su morala da identifikuju s kojim se likom mogu poistovetiti i koja silueta za njih predstavlja idealan oblik tela.
 
Podaci su pokazali da su devojčice češće nezadovoljne svojim telom, dok su i neki dečaci s viškom hormona osetili jednako nezadovoljstvo.
 
"Uvideli smo da su deca i pre puberteta nezadovoljna sopstvenim izgledom, a to povezujemo s nivoom hormona koji se menja uoči ulaska u pubertet. Što je viši nivo hormona, to su deca nezadovoljnija izgledom. Međutim, takva deca češće su jača i teža od svojih vršnjaka, a to je mogući uzrok loše slike o sebi", izjavila je autorka istraživanja dr Elizabet Hjudžs.
 
Roditeljima je savetovala da podstiču decu i često im govore koliko su neverovatna i da se tako bore protiv društvenih pritisaka i uticaja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom