Međunarodni dan knjige za decu prvi put na onlajn platformama

Svakog 2. aprila na rođendan bajkopisca Hansa Kristijana Andersena, obeležava se Međunarodni dan knjige za decu kako bi se najmlađima poslala poruka o važnosti razvijanja ljubavi prema knjizi i čitanju. Iako ovog proleća nedostaju festivali, priredbe, susreti uživo magija književnog stvaralaštva pronalazi put do najmlađih čitalaca.

Čarolija knjige nikada ne prestaje pa i u neočekivanim okolnostima jer za čitalačku pustolovinu nije neophodno izaći iz kuće. Dovoljno je otvoriti knjigu ili uploviti u virtuelni svet društvenih mreža.

Tamo decu čekaju ne samo knjige, već i bibliotekari i pisci. Na jutjub kanalu dešava se "Čitanjac, igranjac". Književnica Jasminka Petrović čita odlomke iz svojih knjiga a njena sestra, vizuelna umetnica Biljana Lukić daje deci kreativne zadatke.

"Nama su se pridružili najpre ukućani a zatim i prijatelji. Ideja je zapravo da se cela porodica okupi, nešto kreativno da uradi i nama da pošalje. Deca se vrlo vešto snalaze sa novim tehnologijama, ja sam ipak stara škola, više volim živi kontakt i jedva čekam naše susrete u bibliotekama", kaže Jasminka Petrović.

Bibliotekarka Daniela Skoković na Fejsbuku je svakog dana od 18 časova. Čita deci knjige, uživo.

"Kako je danas Svetski dan knjige za decu želim da ga proslavimo zajedno čitajući knjige o knjigama i čitanju. Dakle ovde večeras za vas imam dve knjige. Jedna je Gricko čudovište iz knjige a druga je Prosvećeni vuk", navodi Daniela Skoković.

Gradska biblioteka u Novom Sadu pruža podršku roditeljima u stvaranju čitalačkih navika kod dece. Dostupna je digitalna narodna biblioteka Srbije a na sajtu Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" audio-knjige za decu.

Opširnije na sajtu RTS-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom