Japanci će pokušati da pad nataliteta zaustave pomoću veštačke inteligencije

Japanske vlasti odlučile su da povećaju natalitet tako što će sufinansirati projekte koji će, korišćenjem veštačke inteligencije pomoći ljudima da pronađu partnere i zasnuju porodicu.
Japanci će pokušati da pad nataliteta zaustave pomoću veštačke inteligencije
Foto: Pixabay
Od sledeće godine lokalne samouprave će subvencionirati projekte u kojima će se veštačka inteligencija koristiti i za spajanje potencijalnih partnera, piše BBC. Prošle godine se u Japanu rodilo manje od 865.000 dece, što je najmanje dosad.
 
Dugovečni Japanci generalno su star narod i dugo se tražio način koji bi omogućio da se preokrene trend jedne od najnižih stopa porođaja u svetu. Zbog toga su vlasti odlučile da pribegnu naprednoj tehnologiji i upotrebi veštačke inteligencije.
 
Nameravaju da sufinansiraju projekte u sklopu kojih će izrađivati aplikacije i servise za traženje partnera uz pomoć veštačke inteligencije. AFP prenosi da će od iduće godine japanska vlada lokalnim samoupravama dodeliti 19 miliona dolara, nadajući se da će na taj način uspeti da popravi demografsku sliku nacije.
 
Od ranije postoje platforme i servisi za pronalaženje partnera. Neki među njima koriste i sisteme veštačke inteligencije da bi što uspešnije obradili podatke za spajanje "idealnih" parova na bazi informacija koje korisnici upisuju u obrasce pri otvaranju profila.
 
Nekoliko postojećih algoritama svodi se samo na kriterijume poput životne dobi ili podataka o zaradi pojedinca i daju rezultate samo ako postoji poklapanje. Lokalni mediji pišu da će subvencije omogućiti izradu skupljih i naprednijih sistema koji uključuju i faktore poput hobija i ličnih vrednosti pojedinca da bi rezultati spajanja partnera bili što uspešniji. Vlasti se nadaju da će to uticati na povećanje nataliteta.
 
"Planiramo da subvencionišemo lokalne vlasti koje će osmisliti projekte u kojima će se koristiti veštačka inteligencija", rečeno je AFP-u.
 
Svima koji odluče da uvedu veštačku inteligenciju u svoje platforme za spajanje partnera vlasti su spremne da finansiraju do 60 odsto troškova. Ako se nastavi aktuelni trend, do kraja veka bi populacija Japana, u kom je po podacima iz 2017. živelo 128 miliona stanovnika, mogla da se smanji na 53 miliona.
 
Japanske vlasti nastoje da stvore balans između broja zaposlenih i troškova socijalne zaštite koji su u porastu.
 
No Sačiko Horiguči, lokalna stručnjakinja za demografiju, kaže da smatra da postoje i bolji načini od subvencioniranja projekata veštačke inteligencije koje bi vlada mogla da primeni da bi povećala natalitet. Predlaže finansijsku pomoć mladim ljudima s niskim primanjima. Tome u prilog govore i podaci nedavnog izveštaja koji dovode u vezu manje prihode i smanjen interes za romantične veze među mladim Japancima.
 
"Onima koji nisu zainteresovani za izlaske i 'sastanke', ovakva vrsta pronalaska savršenog partnera neće koristiti", smatra Horiguči.
 
"Ako već nameravamo da upotrebimo naprednu tehnologiju, bilo bi bolje da radimo na razvoju robota koji će preuzeti deo kućnih poslova i brigu o deci. Mislim da bi tako nešto pre podstaklo mlade ljude da se odluče na potomstvo", rekla je.
 
Analitičari već dugo ukazuju na izostanak podrške zaposlenim majkama u Japanu, gde se od žena očekuje da, paralelno s obavezama na radnom mestu obavljaju i sve kućne poslove i da odgajaju decu. Japanska vlada poslednjih godina radi na tome da se što više žena podstakne na puno radno vreme, ali istovremeno raste rodni jaz. Po izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, Japan se u izveštaju o rodnoj ravnopravnosti za 2019. godinu nalazi na 121. mestu među 153 zemlje, što je pad od 11 mesta u odnosu na prethodnu godinu.
  • Иги

    14.12.2020 23:24
    Зато што им је нестало природне.
  • R2Key2

    14.12.2020 22:54
    Ne bi me iznenadilo
    Već sam pomislio da će roboti lično da prionu na posao povećanja nataliteta...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom