Roditeljstvo od Japana do Italije: Mali običaji vaspitavanja dece

Kad je reč o roditeljstvu, ono se razlikuje od kulture do kulture. Stvari koje neki roditelji smatraju savršeno normalnim mogu zbuniti majke i očeve u drugom delu sveta.
Roditeljstvo od Japana do Italije: Mali običaji vaspitavanja dece
Foto: Pixabay
Razlika u perspektivama može biti tolika da ono što roditelji rade na jednom mestu može biti smatrano neprihvatljivim na drugom.
Evo nekoliko različitih stilova roditeljstva u svetu.
Bali: Bebe ne smeju da dodiruju tlo prva tri meseca života
 
Bebe na Baliju ne smeju da dodiruju tlo dok ne navrše tri meseca. U balijskoj kulturi tlo se smatra nečistim, a ako ga dodiruje čisto i nevino dete, to se smatra lošim znakom. Smatra se da je dete u uzrastu od tri meseca spremno da se suoči sa nečistoćom i prvi put stane na zemlju. Porodica za ovu prigodu obično organizuje posebnu ceremoniju.
 
Kenija: Decu se ne gledaju u oči
 
Mi verujemo da gledanje u oči olakšava komunikaciju s detetom i jača odnos, a kenijski narodi Kisii ili Gussii imaju potpuno drugačije stanovište.
 
Majke nose svoju decu, ali ne reaguju na njihov plač i ne gledaju ih u oči. Poreklo ovog običaja seže daleko u prošlost. Narod Kisii veruje da, kada s nekim uspostavljate kontakt očima, govorite mu "Ti si glavni", a to je poruka koju roditelji ne žele da pošalju svojoj deci.
 
Japan: Dete je pod nadzorom do četvrte godine
 
Novorođenčad u Japanu dobija svu pažnju koju joj roditelji mogu pružiti, ali to ne traje dugo. Kad dete napuni četiri godine, može samo da se vozi vozom do škole, a roditelji mu daju razne povremene poslove, na primer, šalju ga samog u prodavnicu po namirnice.
 
Deca u školama čiste učionice i hodnike. Japanski roditelji smatraju da ih sve to uči samostalnosti i odgovornosti.
 
Nemačka: Vlada pomaže roditeljima
 
Roditeljstvo je skupo u celom svetu, ali roditeljima u Nemačkoj pomaže vlada. Ako dete s 18 godina ne počne da radi, nego odluči da studira, mesečna naknada može se isplaćivati do 21. ili čak 25. godine života deteta.
 
Italija: Vino je za sve
 
Svi znamo koliko Italijani uživaju u dobrom vinu, a mogu da ga konzumiraju čak i deca (u razumnim količinama od nekoliko kapi). Italijani veruju da deca koja su izložena vinu za večerom imaju manju verovatnoću da će razviti štetne prakse pijenja u odraslom dobu. Drugim rečima, veruju da tako odgajaju odgovorne konzumente.
 
Švedska: Svi su jednaki
 
Švedska je uzor u jednakosti. Roditelji i deca imaju ista prava i jednako se tretiraju u ovoj evropskoj zemlji. Decu u Švedskoj podstiču da izraze mišljenje o bilo čemu i pozivaju se da učestvuju u svim porodičnim okupljanjima, gde imaju pravo da iskažu svoje stanovište o određenoj temi.
  • Andrija Šrek

    07.07.2022 11:18
    ...
    Odojče od 3 meseca ne može "da stane" na zemlju, jer ono još nije u stanju da stoji.
    Ostali običaji mi se sviđaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom