Pet neobičnih, ali potpuno normalnih stvari kod novorođenčeta

Iako roditelje ponekad poprilično umeju da zabrinu, neobične stvari kod novorođenčeta uglavnom su sasvim normalna pojava i nisu razlog za paniku.
Pet neobičnih, ali potpuno normalnih stvari kod novorođenčeta
Foto: Pixabay
Kako objašnjavaju pedijatri, ponekad beba radi nešto što njenim roditeljima na prvi pogled može izgledati neobično ili opasno, ali je zapravo u većini slučajeva uobičajena stvar i prolazi sama od sebe. Evo o kojim se pojavama radi.
Crna ili zelena stolica
Bebina prva stolica obično je tamnozelene ili crne boje, a naziva se mekonijum. Iako se mnoge mame u porodilištu preplaše kada vide crnu boju stolice, to je sasvim normalna pojava koja nestaje nakon nekoliko dana.
 
Isto tako, ponekad se javlja i zelena stolica koja takođe nije razlog za zabrinutost. Naime, ona se pojavljuje zbog neke namirnice iz mmine ishrane koja može rezultirati upravo zelenom stolicom. Zelenu stolicu mogu uzrokovati i lekovi poput antibiotika ili dodataka gvožđa koje mama uzima, a koji utiču na apsorpciju hranjivih materija u crevima.
 
Štucanje
 
Bebino štucanje često se oseti tokom trudnoće i može se nastaviti i nakon rođenja. Verovatno će se pojaviti nakon hranjenja i ponekad može potrajati zaista dugo, zbog čega neki roditelji umeju da se zabrinu. Međutim, pedijatri objašnjavaju kako je štucanje uzrokovano grčenjem dijafragme i kod beba je sasvim normalna pojava. Isto tako, one će vremenom prerasti ovo učestalo štucanje.
 
Kijanje
 
Novorođenčad je takođe sklona čestom kijanju, zbog čega roditelji pogrešno misle da je razlog bolest ili alergija. Naime, u većini slučajeva ova pojava je potpuno bezazlena i prolazi kako dete raste. Kako objašnjavaju pedijatri, novorođenčad ima male nosnice pa im sve male čestice prašine, sluz ili zaostala amnionska tečnost od porođaja mogu biti dovoljni da izazovu kijanje.
 
Bubuljice
 
Bubuljice nisu samo za tinejdžere već mogu da se pojave i kod beba, uglavnom oko dva do tri nedelje starosti. Obično se pojavljuju na bebinim obrazima i nosu, ali se mogu pojaviti i na čelu, bradi, temenu, vratu, leđima ili grudima. Neonatalne bubuljice generalno nisu razlog za brigu i obično nestanu same od sebe za nekoliko nedelja ili meseci.
Strabizam
 
Iako se mnogi roditelji zabrinu zbog ovoga, bebe uglavnom imaju razroke oči u prvih nekoliko meseci života i to nije razlog za posebnu zabrinutost, objašnjavaju pedijatri. Naime, oni tvrde da je normalno za bebe da imaju strabizam u prvim mesecima života, a ova pojava uglavnom nestaje dok ne napune prvu godinu. U slučaju da potraje duže, potrebno je obaviti pregled vida.

Teme

beba

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.