Engleska crkva prvi put blagosilja istopolne parove

Sveštenici Crkve Engleske prvi put su ponudili zvanično odobrene blagoslove za istopolna partnerstva.
Engleska crkva prvi put blagosilja istopolne parove
Foto: Pixabay
Međutim, i dalje važi zabrana crkvenih venčanja gej parova, prenosi AP.
 
U jednoj od prvih ceremonija, kanonik Endru Dočin blagoslovio je zajednicu Ketrin Bond i Džejn Pirs u crkvi Svetog Jovana Krstitelja, u Felikstouu, u istočnoj Engleskoj, gde obe rade kao sveštenici saradnici.
Nacionalna skupština crkve izglasala je u februaru dozvolu prema kojoj sveštenstvo može da blagoslovi zajednice istopolnih parova koji su imali građanska venčanja ili partnerstva.
 
Reči koje se koriste za blagoslove, poznate kao molitve ljubavi i vere, crkveni Episkopski dom odobrio je u utorak.
Kompromis engleske crkve postignut je posle petogodišnje diskusije o stavu crkve o seksualnosti. 
 
Iako su crkveni lideri ponudili izvinjenje zbog toga što crkva nije prihvatila LGBTQ osobe, oni su, ipak, podržali doktrinu prema kojoj brak predstavlja zajednicu jednog muškarca i jedne žene, dok se od sveštenstva neće tražiti da vrše blagoslove istopolnih osoba ako se ne slažu sa njima.
 
Blagoslovi istopolnih brakova mogu se dobijati u redovnim crkvenim službama, a Upravno telo crkve je izradilo i plan za odvojene službe koje bi ličile na venčanja, premda on još nije zvanično odobren.
Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina ljudi u Engleskoj podržava istopolne brakove, koji su legalni od 2013. godine.
 
Nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi, duhovni vođa Engleske crkve i globalne anglikanske zajednice, rekao je da neće lično blagosloviti nijedan istopolni par, jer je njegov posao da ujedini 85 miliona anglikanaca u svetu. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom