RFZO: Srpski državljani imaju pravo da se leče od korone o trošku države u kojoj se zateknu

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) kažu da srpski državljani koji putuju ne treba da brinu, jer imaju pravo da se leče od kovida 19 o trošku države u kojoj se zateknu.

Kako su izjavili za B92, svaki osiguranik Republike Srbije, pre polaska na put van granica naše zemlje, treba da pribavi dvojezičnu potvrdu nadležne/matične filijale RFZO za putovanje u inostranstvo, kako bi u slučaju povreda ili narušavanja zdravlja mogao da se obrati zdravstvenim ustanovama u zemlji boravka radi pružanja medicinske pomoći.

"Ukoliko se tokom boravka, državljanin Srbije inficira virusom kovid 19, on ostaje u zemlji u koju je otputovao, gde se i sprovodi postupak dijagnostikovanja i lečenja posledica nastalih od koronavirusa, a sve o trošku države u kojoj boravi. U Republici Srbiji, za strane državljane, to je regulisano članom 239. Zakona o zdravstvenoj zaštiti", rekli su za B92 iz fonda.

Ovo bi trebalo da umiri mnoge građane koji planiraju da putuju, a strahuju jer osiguravajuće kuće u svojoj polisi nemaju uključeno lečenje od virusa korona.

  • The Lalosh

    22.05.2020 08:21
    Lepo...
    Samo još da u toj stranoj državi prihvate tu potvrdu.
    Za većinu zemalja ta potvrda je na nivou "platiću majke mi, evo rado u utorak".
  • e

    22.05.2020 07:32
    Ako može informacija gde se u ovom gradu konkretno "pribavlja dvojezična potvrda nadležne/matične filijale RFZO za putovanje u inostranstvo"?
  • Zebra

    21.05.2020 21:13
    Mi smo pre par godina imali situaciju gde smo morali aktivirati uplaćeno zdravstveno osiguranje. Slali su nas u mesto nekih 50km daleko, privatna klinika sa kojom imaju ugovor. Umesto toga smo otišli u bolnicu koja je bila dosta bliže. Sve su završili za sat vremena i bez plaćenog eura nas pustili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.