Ako možete, izbegavajte ih: Pet najstresnijih aerodroma u Evropi

Kako se ukupan promet putnika tokom praznika, ali i letnje sezone povećava, avio-kompanije se često suočavaju sa porastom potražnje, što može dovesti do otkazivanja ili kašnjenja letova.
Ako možete, izbegavajte ih: Pet najstresnijih aerodroma u Evropi
Foto: Pixabay
Putnici koji se pripremaju za putovanja za uskršnje praznike trebalo bi da pročitaju nedavnu rang-listu VisaGuide.World, koju prenosi SchengenVisaInfo, a koja je otkrila najstresnije aerodrome na svetu. Čak dva su u Ujedinjenom Kraljevstvu, jedan u Turskoj, jedan u Nemačkoj, a poslednji u Italiji.
 
Rangiranje "najstresnijih aerodroma na svetu" objavljeno je prošlog decembra i procenjuje nivoe stresa na 30 najvećih svetskih aerodroma uzimajući u obzir različite faktore. Rangiranje je zasnovano na anketi od 1.642 putnika 53 različite nacionalnosti koji su 2023. godine otputovali na najmanje dva međunarodna putovanja. Faktori koji najviše stresiraju putnike uključuju veliki broj putnika, veličinu aerodroma, gužvu, kašnjenje letova i udaljenost od najbližeg grada.
Pogledajte listu pet najstresnijih aerodroma u Evropi:
 
Londonski aerodrom Getvik, Ujedinjeno Kraljevstvo
 
Broj putnika u 2022: 32,8 miliona putnika
 
Londonski aerodrom Getvik, drugi po veličini aerodrom u Ujedinjenom Kraljevstvu, nalazi se na prvom mestu liste najstresnijih aerodroma za putnike na svetu.
Dion Plana, analitičar globalnih putničkih trendova u VisaGueide-u, objasnio je da mala veličina londonskog aerodroma Getvik u poređenju sa velikim brojem putnika dovodi do gužvi i često doprinosi kašnjenju letova, što ga čini najstresnijim aerodromom na svetu.
 
Iako još tri aerodroma na ovoj listi imaju veći promet putnika, Getvik zauzima prvo mesto zbog veoma visoke stope kašnjenja letova. Osim toga, radi se o aerodromu koji se nalazi najdalje od centra grada.
 
On je dalje otkrio da su putnici koji putuju kroz ovaj aerodrom posebno pod stresom tokom letnje sezone i praznika krajem godine.
Aerodrom Istanbul, Turska
 
Broj putnika u 2022: 64,2 miliona putnika
 
Sa preko 64 miliona putnika zabeleženih 2022. godine, aerodrom u Istanbulu je najprometniji u Evropi i rangiran je kao sedmi najprometniji na svetu. Putnici su primetili da se često susreću sa izazovima prilikom navigacije aerodromom zbog njegove veličine.
 
Aerodrom Minhen, Nemačka
 
Broj putnika u 2022: 31,6 miliona putnika
 
Minhenski aerodrom je iste godine povezao preko 31 milion putnika, što je manje od polovine broja putnika u Istanbulu. Međutim, aerodrom u Minhenu je pet puta manji u poređenju sa aerodromom u Istanbulu.
 
Drugi razlog zbog kog je aerodrom u Minhenu jedan od najstresnijih jeste njegova visoka učestalost kašnjenja letova, koja iznosi 49,2 odsto.
 
Aerodrom Hitrou, Velika Britanija
 
Broj putnika u 2022: 61,6 miliona putnika
 
Kao najveći i glavni aerodrom u Londonu, aerodrom Hitrou ugostio je više od 61,6 miliona putnika u 2022. Ima stopu kašnjenja letova od 40,5 odsto, što je 0,6 odsto manje u poređenju sa aerodromom Getvik.
Međunarodni aerodrom Fjumićino, Italija
 
Broj putnika u 2022: 29,3 miliona putnika
 
Među ovih pet evropskih aerodroma, Međunarodni aerodrom Fjumićino zauzima drugo mesto po veličini. Uprkos tome, prevezao je manje putnika od drugih evropskih aerodroma, što je rezultiralo manjom gustinom putnika.
 
Ali i pored toga, učestalost kašnjenja letova na ovom aerodromu iznosi 28,8 odsto.
  • Aleks

    15.04.2024 21:48
    Cudi me da nema CDG, glavnog Pariskog aerodroma, a i Frankfurtski je tu negde...
  • Aleksej

    15.04.2024 07:26
    Xexe
    E dobro da znam -_-
  • skimmer

    15.04.2024 01:20
    Meni je najbolji aerodrom bio u Parizu. A Istambul je VASAR :)) al OK...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja