VIDEO: Prvi put snimljen jedan od najređih kitova

Jedna od najneuhvatljivijih životinja na planeti, Trueov kljunasti kit, snimljen je u divljini prvi put, objavili su juče naučnici.
Snimak su napravili studenti na edukativnoj ekskurziji na Azorima još 2013, ali objavljena je tek juče u sklopu naučlnog rada koji baca svetlo na vrstu kita kojeg je malo ko ikad video u divljini.
 
Naime, kljunasti kit, nazvan tako zbog svog pljosnatog nosa koji podseća na onaj kod delfina, provodi većinu vremena duboko ispod površine okeana. Pri ronjenju mu pomaže njegov duguljasti oblik tela koji podseća na torpedo. Osim toga, mogu ugurati peraje u džepove na bokovima kako bi još lakše klizili kroz vodu.
 
Veruje se da se ova vrsta kita hrani lignjama u dubini okeana. 
 
Naučnici su dosad upoznali Trueovog kljunastog kita jedino preko leševa nasukanih primeraka ove vrste, zbog čega im je snimak, makar trajao samo 46 sekundi, itekako dragocen.
 
"Ove životinje koje su velike kao slonovi jednostavno ne možemo da pronađemo. Oni su misterija", komentarisala je Nataša Agilar de Soto, naučnica koja ih proučava već 15 godina.
 
Cilj naučnog rada objavljenog u časopisu "PeerJ" je utvrditi pretnju koju ljudska aktivnost predstavlja za životinje koje rone u velike dubine okeana, kao što je kljunasti kit.
 

Teme

kit

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.