U Kini pronađen redak fosil dinosaurusa sklupčanog u jajetu

Naučnici su u Kini otkrili očuvan embrion dinosaurusa koji je pre najmanje 66 miliona godina trebalo da se izlegne iz jajeta.
Fosil oviraptorosaurusa otkriven je u oblasti Gandžouu, a istraživači su ga nazvali "Beba Jinglijang".
"Ovo je jedan od najbolje očuvanih embriona dinosaurusa koji su do danas pronađeni", rekla je za AFP Fion Vaisum Ma sa Univerziteta u Birmingemu i koautorka studije objavljene u iScience.
"Beba Jingliang" je pronađena s povijenim leđima i stopalima sa obe strane glave koja je uvučena ka stomaku. Ovaj položaj nikada ranije nije viđen kod dinosaurusa, ali je dobro poznat kod ptica.
 
 
Kada se spremaju za izleganje, embrioni ptica fiksiraju glavu ispod krila, dok kljunom probijaju školjke. Kod onih koji ne uspeju da se postave u taj položaj veći je rizik da se neće izleći.
 
Oviraptori, čije ime znači "kradljivac jaja", bili su pernati dinosaurusi koji su živeli u Aziji i Severnoj Americi tokom perioda kasne krede. Imali su različite oblike kljuna i ishranu, a bili su u rasponu od majmuna do ogromnih gigantoraptora, dužine i do osam metara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.