Država otežava visokorizične trudnoće

Trudnicama koje moraju celu trudnoću da miruju jer imaju ozbiljan rizik po zdravlje, i svoje i detetovo, država tu obavezu neprestano otežava.
Trudnicama koje moraju celu trudnoću da miruju jer imaju ozbiljan rizik po zdravlje, i svoje i detetovo, država tu obavezu neprestano otežava.

Trudnice koje imaju trombofiliju naročito su ugrožene, a jedna od njih je i Nada Marković iz Beograda. Zbog ovog retkog oboljenja već je imala dve neuspele trudnoće. Sada je u 27. nedelji, ali suočava se sa dodatnim problemima koje nameće Ministarstvo zdravlja.

"Pacijent sam ginekološkog odeljenja Doma zdravlja u bloku 44. Trenutno sam u 27. nedelji trudnoće koja se vodi kao visokorizična zbog trombofilije. Imala sam već dva spontana pobačaja i nemam živorođene dece. Zbog trombofilije primam injekcije dva puta dnevno, ujutru i uveče, po preporuci hematologa. Do sada sam bila prinuđena da jednom nedeljno odlazim kod ginekologa u Dom zdravlja po nalog za nedeljnu dozu injekcija "fraksiparin", a potom s tim nalogom u drugi Dom zdravlja da injekcije i preuzmem. Nije bilo dozvoljeno da se izdaje veća doza, niti da ih preuzmem u matičnom domu zdravlja. Injekcije sam sama sebi davala. To je pre nekoliko dana promenjeno i naloženo nam je da moramo svaki dan da dolazimo u Dom zdravlja gde ćemo da primamo injekciju. Dakle, svaki dan po dva puta da idemo do Doma zdravlja", priča Nada Markovićeva za portal "Bebac".

Kako kaže, iz straha za svoju treću trudnoću, uputila je žalbu i Domu zdravlja i Ministarstvu zdravlja, pa je od načelnice Doma zdravlja dobila mogućnost da ipak preko terenske službe Doma zdravlja injekciju "fraksiparin" prima kod kuće. Međutim, ova trudnica je, znajući koliko je ozbiljno stanje trombofilija u trudnoći, želela da obavesti javnost o tome jer, kako kaže, mnoge trudnice su sigurno I dalje ugrožene.

"Ne razumem kako nadležni ne smatraju visoko rizičnu trudnoću dovoljnim razlogom da se trudnicama omogući da olakšano dolaze do terapija, već ih umesto toga, još dodatno otežaju. Apelujem ovim putem na Ministarstvo zdravlja da revidira ovu svoju odluku i omogući da trudnice svoju terapiju primaju kod kuće, ukoliko im je neophodno mirovanje", zaključuje Nada.

Međutim, ovo nije jedini problem trudnica koje imaju trombofiliju. Portalu se obratila i Jasmina Berber iz Rume, koja je alergična na "fraksiparin" pa uzima zamenu - injekciju "fragmin". Međutim, država ovu zamensku injekciju, ne daje na recept.

"'Fragmin' primam od sedme nedelje trudnoće, a mesečno ga plaćam 6.000 dinara. Objasnili su mi da ova zamena za 'fraksiparin' nije besplatna, jer RFZO nije sproveo tender za njegovu nabavku", kaže Jasmina za "Bebac", dodavši da bi ove injekcije trebalo da prima sve dok beba ne napuni dva meseca.

S obzirom na to da je najbliže mesto gde ima preostalih injekcija "fragmina" bolnica u Sremskoj Mitrovici, Jasmini su preporučili da svakodnevno prelazi četrdesetak kilometara kako bi primila besplatnu injekciju, ili da "fragmin" sama kupuje u apoteci i daje ga sama sebi.

"I prvu trudnoću pre dve godine sam provela na istoj terapiji i rodila zdravog dečaka, ali tada nije bilo ovakvih problema. Tada sam odlazila na kontrole kod hematologa u Novi Sad i nakon svake kontrole u Domu zdravlja dobijala mesečnu količinu injekcija koje sam sama sebi davala", kaže ona, dodavši da čuva fiskalne račune i nada se da će joj RFZO nadoknaditi troškove, s obzirom na to da njihovom krivicom ostaje bez leka koji je na pozitivnoj listi, a njoj je neophodan da bi iznela trudnoću.

  • JS

    14.02.2015 11:15
    E sad..
    Na ovu pricu dodajte i to da isplate zarade na trudnickom bolovanju kasne i po par meseci... Pa cak i ako poslodavac uplati svojih 65% na vreme, za preostalih 35% se ceka. A da ne spominjem da su zakonski obavezni da isplate sve u roku od 30 dana. Samo, ko ce rfzo da kazni zbog nepostovanja zakona?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.