"Menstrualna čašica" umesto uložaka i tampona?

Menstruacija je prirodna, ali ne i prijatna pojava sa kojim se žene susreću jednom mesečno.

Menstruacija je prirodna, ali ne i prijatna pojava sa kojim se žene susreću jednom mesečno.

Osim bolova i grčeva sa kojima neke od žene moraju da se nose tokom tih dana, problem bi mogla biti i lična higijena, posebno u letnjim mesecima. Od nedavno na tržištu se pojavila zamena za uloške i tampone, ali mišljenja o ovom izumu i dalje su podeljena.

U pitanju je mensturalna čašica. Napravljena je od netoksičnih, neapsorbujućih i fleksibilnih materijala, kao što je silikon. Oblikovana je poput pehara, a stavlja se u vaginu da bi prikupila menstrualnu krv.

Mišljenja o menstrualnoj čašici su podeljena. Dok jedni tvrde da je u pitanju genijalna stvar koja olakšava život, štedi novac i čuva okolinu, drugi tvrde da je nepraktična i komlikovana za upotrebu. Aleks Logan u blogu za Hafingtonpost otkriva kakvo je njeno iskustvo sa menstrualnom čašicom. Ona je nedelju dana koristila ovaj izum i evo šta sada misli o tome:

- Meni nikada nije bilo udobno da je nosim. Nijednom. Možda zato što se proizvodi u dve veličine. Model 1 koji je, očigledno, namenjen dvadesetgodišnjakinjama, i model 2, namenjen ženama preko trideset godina za koje je proizvođač pretpostavio da je potrebno da bude veličine otpušivača za sudopere da bi se sprečilo da krv procuri. Bilo mi je teško da idem u toalet dok sam nosila menstrualnu čašicu. Uprkos svom trudu i dalje mi se dešavalo da krv procuri.

Na forumima sam pročitala mnogo komentara poput "ako koristiš menstrualne čašice, mirna si ceo dan, a i smanjićeš troškove za kupovinu uložaka. Sve što ti treba je menstrualna čašica". To nikako nije tačno. Ako obilno krvarite moraćete da prazinite čašicu redovno. A to je tek problem.

Jednom sam pokušala da ispraznim čašicu na poslu. Izgledalo je kao Tarantinov film. Trebalo mi je da skoro 45 minuta da očistim sav haos koji je nastao. Kad sam napisala svoje iskustvo na jednom od foruma na kome hvale ove čašice, jedna od korisnica me je pitala zašto nisam stala iznad šolje dok sam to radila. Kao da sam idiot. Naravno da jesam, ali...

Uprkos čestom pranju, ipak se oseća neprijatan miris. Savetovali su me da prokuvam čašicu u vrućoj vodi da bi se rešila neprijatnih mirisa. Verujem da moj muž žarko želi da vidi moju menstrualnu čašicu u šerpi na šporetu.

Nosila sam je gotovo celu nedelju, ali na kraju radne nedelje, pokušavajući da je ispraznim na poslu, ispala mi je u wc šolju. Krenula sam da kupim novu, ali sam se predomislila. Kupila sam svoje standardno pakovanje tampona.

Drago mi je ako nekome ovaj sistem funkcioniše, ali to nije za mene. Menstrualna čašica prosto nije vredna toliko muke i truda. A nisam mnogo ni uštedela, kako su svi tvrdili da jesu. To nikako nije za mene, a verujem da ima još devojaka sa istim iskustvom.

Trenutak kada mi je čašica ispala u wc šolju bio je trenutak oslobođenja. Imala sam osećaj kao da sam se vratila kući posle dugog i napornog puta. Nema više krvavih ruku. Nema neprijatnosti. Nema više mučenja.

  • Dragana

    09.10.2015 07:37
    ne mogu da verujem
    ne mogu da verujem sta je sve ova napricala : "Savetovali su me da prokuvam čašicu u vrućoj vodi da bi se rešila neprijatnih mirisa." pa kad kupis casicu imas uputstvo za upotrebu i tu pise da se prokuvava pre svake upotrebe tj jednom mesecno i gde je tu problem, niko ne treba da te savetuje, ako ti smrdi pa ti operi, a ako je tvom muzu to "bljak" kako ce mu tek biti kad sazna da ti kad ides u wc na veliku nuzdu ti ustvari ne polazes mirisno cvece roze boje u wc solju? a deda mraz ne postoji.
    i sta ova gadljiva radi kad joj npr kljucevi od automobila ispadnu u wc solju, povuce vodu i kupi nova kola ?
    znaci kad pocnes da je koristis vezbaj prvo kod kuce npr vikendom a na poslu nosi i dalje uloske ili tampone (jos gore) i to je to, nije bas veliki "kumst", a?
  • Njeta

    13.07.2015 13:41
    Super stvar
    Ja ju koristim vec dvije godine i ne bi se nikad vratila tamponima i uloskama.
    Nevena, ako ti curi krv, mozda ti se nje lijepo otvorila i ij enapravila dobar vakum.
    NIje istina da se prazni jednom dnevno,m ti ju mozes isprazniti i 10 puta dnevno ako hoces, to je tvoja stvar, ali nije potrebno. Ja sam na pocetku kontrolirala svaka 2-3 sata, sada ju drzim i do 10 sati. Isto tako ne razumijem sta bi znacilo ribati kupatilsku sanitariju..Casia se ispere obicnmo vodom, a isto tako i wc di se ta ista isprazni.
    Tako je jesdnostavna i prakticna kad se nauci baratati njome. Nema vise neugodnih mirisa, onog osjecaja da "curis" i totalno zaboravis da ju imas.

    Svima toplo preporucam! Ja sam sad uzela dvije za moje frendice!
  • Nevena

    27.05.2015 21:12
    Imam dve menstrualne casice. Kada je pored prve casice konstatno curela krv na ves, narucila sam vecu jer sam uglavnom nailazila na pozitivne komentare i mislila sam da sam ja pogresila uzevsi manju. Medjutim, i sa vecom se isto desava.Probala sam 200 varijanti kako da je postavim da ne curi krv ali...ne vredi. Promasaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.