Određeni začini i biljke poput anisa, đumbira, mente i majčine dušice umiriće creva i smanjiti nadutost.
Takođe, iako su neke namirnice dobre po naše zdravlje, one nisu najbolji odabir za vaš struk jer loše utiču na probavni sstem i mogu izazvati nadutost. Stoga, ako želite da smanjite nadutost stomaka, izbegavajte sledeće namirnice.
Loši ugljeni hidrati
Hrana bogata lošim ugljenim hidratima može da poremeti crevnu floru, te izazvati upale. Namirnice koje sadrže najviše takvih ugljenih hidrata su hleb i peciva, keks, beli pirinač, testenina i žitarice. Ipak, ugljeni hidrati nisu potpuno zabranjeni. Poenta je da unosite grickalice koje sadrže kombinaciju ugljenih hidrata, zdravih masti i proteina, a one će vas kao takve držati duže sitim. Umesto namirnica bogatih ugljenim hidratima, radije birajte visoko proteinske hrane kao što su grčki jogurt, losos i tofu sir.
Zamrznuti obroci
Da bi osigurali da će sveži sastojci ostati dugo takvi u vašem zamrzivaču, proizvođači hrane često dodaju dosta natrijuma u zamrznute obroke. Ovo je po vaš organizam loše, jer natrijum uzrokuje zadržavanje vode, što može izazvati nadutost koja vam nimalo neće pomoći u gubljenju kilograma jer nećete imati realan uvid u pravo stanje vaše kilaže.
Nezdrave masnoće
Postoje tri vrste masnoća povezanih s crevnim upalama koje doprinose stvaranju sala u predelu stomaka: trans-masne kiseline, zasićene masne kiseline i omega-6 masne kiseline. Industrijski obrađene namirnice, meso, punomasni mlečni proizvodi, kukuruzno, sojino i suncokretovo ulje samo su neke od namirnica koje sadrže neku od navedenih kiselina i koje bi trebalo da izbegavate.
Mleko i mlečni proizvodi
Mnogi ljudi ne podnose laktozu, a većina njih nije ni svesna da je intolerantna na nju. Ako osećate bilo kakve smetnje u želucu svaki put kad konzumirate mleko ili mlečne proizvode, velike su šanse da zapravo ne podnosite laktozu koja može izazvati brojne komplikacije s varenjem, te i nadutost. Intolerancija je vrlo raširena među odraslima i nije opasna po život. Neki od simptoma intolerancije laktoze su grčevi u stomaku, proliv, nadutost, gasovi i mučnina. Međutim, ove tegobe eliminisaćete izbacivanjem iz ishrane namirnica nakon čijeg konzumiranja osećate pomenute simptome.
Beli luk i vlaknaste namirnice
Određena vlakna naše telo ne može da svari u potpunosti, kao što je fruktan, te stoga namirnice koje ga sadrže mogu izazvati nadutost, naročito ako ih konzumiramo u prevelikim količinama. Namirnice koje sadrže fruktan su: pšenica, ječam, beli luk, mahunarke (pasulj i soja), jezgrasti plodovi (naročito pistaći i indijski orah), te se trudite da ih jedete u ograničenim količinama, kako biste smanjili nadutost stomaka.
Namirnice bogate fruktozom
Voće je bogato fruktozom, prirodnim zaslađivačem, koji takođe, ukoliko se u našem organizmu nađe u prevelikim količinama može izazvati neprijatnosti poput gasova, nadutosti i proliva. Fruktoze u obilju ima u jabukama, kupinama, nektarinama, kruškama, mangu, lubenici, ali i u šparglama, karfiolu, pečurkama i grašku, te u medu i agavinom sirupu. Sve navedene namirnice izuzetno su zdrave, ali se potrudite da ne preterujete sa njihovom konzumacijom.
Takođe, izbegavajte i veštačke zaslađivače jer sadrže izomalt, manitol i polidekstrozu koji izazivaju iste simptome. Pored toga, neki ljudi reaguju na veštačke zaslađivače tako što odmah nakon njihovog konzumiranja imaju potrebu za slatkišima, što je itekako pogubno po vašu liniju i struk. Stoga umesto fabričkih sokova radije pijte vodu i limunadu, ili pak mineralnu vodu koja sadrži ugljen-dioksid koji čini da se osećate sito i samim tim jedete manje.
Začini koji izazivaju nadutost
Unošenje previše slane i začinjene hrane uzrokuje efekat sakupljanja tečnosti u telu koje kao posledicu imaju osećaj tromosti i nadutosti. Pre svega, trebalo bi da izbegavate crni biber, oraščić, čili u prahu, paradajz sos, sirće, senf, luk i kečap, koji izazivaju povećanje stomačne kiseline, što izaziva smetnje u varenju.
Umesto ovih začina, koristite one koji nemaju toliko jako i pogubno dejstvo na probavni sistem, kao što su: kurkuma, đumbir, cimet i nana. Takođe, kupujte hleb, žitarice, konzervisano i zamrznuto povrće, buter i razne namaze, sosove, turšije i supe s niskim sadržajem soli.
Autor: Lepota&Zdravlje
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar