Prekinuto istraživanje kontracepcije za muškarce jer nisu mogli da podnesu PMS simptome

Istraživanje hormonalne kontracepcijske injekcije za muškarce prekinuto je jer muškarci nisu mogli da trpe nuspojave koje žene trpe već 50 godina.

Nijedna od tih nuspojava nije smrtonosna, kao što je davno utvrđena nuspojava kod žena - zgrušavanje krvi.

Od 320 muškaraca koji su se podvrgli testiranju, njih 75 odsto je reklo da bi rado koristili ovaj kontraceptiv, dok je 20 - ne 20 odsto, nego 20 muškaraca - bilo "nesrećno", pa je istraživanje prekinuto, iako je Svetska zdravstvena organizacija već izvestila o ovoj vrlo delotvornoj metodi, piše "Independent".

Te "nepodnošljive" nuspojave su: akne, depresija, bol u mišićima, promene raspoloženja i promene u libidu (koje ne znače nužno manju želju za seksom). Sve su ovo većini žena dobro poznate nuspojave oralne kontracepcije još od 1962. godine, koja se konzumira svakoga dana - za razliku od injekcije koja bi se muškarcima ubrizgavala u debelo meso svaka dva meseca.

Za razliku od 20 odsto nezadovoljnih, čak 48 odsto žena između 16 i 19 godina oseća iste ove nuspojave.

Medicina tretira žene kao stoku

Jedan od najvećih rizika kombinovanih kontracepcijskih pilula, koje su najefektnije, je smrtonosna tromboza vena i pogađa jednu ženu u 5.000. Regulatorne agencije, uprkos mogućnosti da mlada žena izgubi svoj život zbog odgovornog seksualnog ponašanja, poručile su u tom slučaju da je kombinovana pilula prihvatljiva jer "dobrobiti nadjačavaju rizike".

Pilule takođe povećavaju rizik od raka dojke - jedna od osam žena ga dobije, što rezultuje 31 smrti žena u Velikoj Britaniji, navodi "Independent". Povećava se i rizik od raka grlića materice i moždanog udara. Uz već spomenute nuspojave, mogu se pridodati i povećanje telesne težine, jače krvarenje i veći bolovi za vreme ciklusa, bolne grudi, migrene, izostanci menstruacije...

"Uvredljivo je i sebično što istraživači zaustavljaju ovo važno testiranje muške kontracepcije zbog nekoliko manjih - da, manjih posledica, a ako ste žena i žalite se na njih reći će vam da ste u PMS-u", navodi autorka Independenta. Zaključuje kako ne krivi muškarce koji su zbog minornih nuspojava odustali od testiranja, nego medicinski establišment koji tretira žene kao stoku. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?