Pivo smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje mozga

Naučnici tvrde da je dobro konzumirati pivo jer ono ima određene zdravstvene prednosti, između ostalog, smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje mozga.
Pivo smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje mozga
Foto: Pixabay
Tako barem tvrde autori istraživanja objavljenog u časopisu "American Journal od Medical Sciences".
 
Naučnici navode da u pivu ima više proteina i vitamina B nego u vinu, da sadrži visok nivo antioksidansa i da može smanjiti pojavu kardiovaskularnih bolesti. 
 
"Lekari bi trebalo da budu svesni rastućih dokaza koji podržavaju nutritivne i zdravstvene prednosti umerene konzumacije alkohola kao dela zdravog načina života", stoji u studiji. 
 
Nutricionistkinja Sisi Jip za "South China Morning Post" rekla je da pivo sadrži tragove minerala poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma, cinka, bakra, mangana, selena, fluorida i silicijuma. 
 
"Pivo takođe uključuje niz polifenola kao što su flavonoidi i fenolne kiseline koje doprinose ukusu i punoći", rekla je Jip. 
 
Ovi polifenoli su prirodni spojevi koji se nalaze u biljakama i pomažu ljudskom telu u borbi protiv bolesti. Pomažu u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa i bolesti srca, a štite i kognitivnu funkciju. 
 
Ipak, naučnici ističu da se prednosti osete samo u slučajevima umerenog konzumiranja piva, nikako u velikim količinama.
  • Solis

    10.08.2018 20:26
    Pivo za mozak
    Nisam siguran da je pivo zdravo za mozak kad se popije u vecim kolicinama.
  • Laloš

    05.08.2018 13:27
    Ovo je sve tačno ukoliko pijete pravo pivo i u količini do 600ml dnevno. Pravo pivo podrazumeva četiri sastojka vodu, hmelj, ječmeni salad i kvasac. Ukoliko na deklaraciji pročitate da pivo sadrži kukuruznu krupicu bežite od toga. To je isto kao kada pijete "rakiju" u kojoj je napravljena sa 20% šećera. Istina je da takva piva imaju popularnu cenu (kao i rakije šećeruše) ali se pomirite da u tom slučaju pijete napitak sa ukusom piva.
  • Milo

    05.08.2018 12:40
    Hikkk
    Zato ja i popijem 10 piva svaki dan hikkk!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.