Kako da nam ne presedne praznična trpeza

Enzimi su životno važne materije koje se stvaraju u organizmu, a postoje enzimi za varenje i ćelijski enzimi.
Kako da nam ne presedne praznična trpeza
Foto: Pixabay
U gastrointestinalnom traktu enzimi razlažu hranu, a to počinje već u ustima, preko želuca, tankog i debelog creva i svaki enzim razlaže određenu vrstu hrane – belančevine na aminokiseline, masti na masne kiseline i glicerol, a šećere i skrob na proste šećere.
 
U svakoj ćeliji takođe postoje enzimi, kako bi se sada prosti šećeri ili aminokiseline koji dolaze iz hrane iskoristili za energiju. 
 
Često dolazi do poremećaja varenja, a do toga mogu dovesti upalni procesi u gastrointestinalnom traktu, stres, nagla promena ishrane, kao i kada za kratko vreme pojedemo veliku količinu raznovrsne hrane – na primer tokom proslava, svadbi ili slava. 
 
Velika količina hrane koju pojedemo i mešanje belančevina, masti i ugljenih hidrata najveća je opasnost za poremećaj funkcije enzima. Takođe, do njega mogu da dovedu i putovanja, kao i neke bolesti, neki lekovi, gubitak velikih količina tečnosti ili ako ne pijemo dovoljno vode.
 
Simptomi lošeg varenja i nedovoljne funkcije enzima su nadutost posle jela, osećaj nelagodnosti u stomaku, grčevi, naizmenična pojava proliva i zatvora i neprijatan zadah. 
 
Postoje i urođeni poremećaji kao što je celijakija, kada nema enzima koji vari glijadin iz pšenice i drugih žitarica. Ta bolest je poznata kao glutenska intolerancija i zbog nje postoje namirnice koje su bez glutena. Drugi urođeni poremećaj je netolerancija na laktozu iz mleka, kada osoba nema enzim koji razgrađuje taj mlečni šećer. Treba je razlikovati od alergije na mleko, koja je reakcija na belančevine mleka i ima drugačije simptome. Treći urođeni poremećaj rada enzima je fenilketonurija kada ne može da se vari jedna aminokiselina koja se onda cela izlučuje preko bubrega.
 
Kod loše funkcije enzima mogu pomoći enzimski dodaci ishrani. Dodaci CaliVite international sa enzimima su Papaya plus i Digestive enzymes.
 
 
Papaya plus je novi preparat. Njegova prednost je što enzimi potiču isključivo iz biljaka – papajin iz nezrelog ploda i lišća papaje i tri enzima, amilaza, lipaza i laktaza, koji su proizvedeni na podlogama sa gljivicama. Sadrži i malu količinu hlorofila, koji je antioksidans, detoksikator i vezuje kancerogene materije, teške metale u crevima i pospešuje pokretljivost creva. 
 
"Pošto papajin razlaže belančevine, amilaza i lipaza ugljene hidrate i masti, a laktaza laktozu, ovaj preparat može biti od velike pomoći kod hronične upale žučne kese, stanja posle operacije vađenja žučnih kamenaca, ali i kod osoba koje imaju intoleranciju na laktozu", kaže doktorka Amalija Tarnocki. 
 
Mogu da ga koriste i vegetarijanci, jer je potpuno biljnog porekla. To su tablete koje se sažvaću nakon obroka i mogu da se koriste bez obzira da li se radi o hroničnom poremećaju ili samo o jednom obilnom obroku. Oprez kod korišćenja savetuje se osobama koje imaju čir na želucu ili na dvanaestopalačnom crevu.  
  
Digestive enzymes je kompleksni enzimski preparat koji može da pomogne kod najrazličitijih poremećaja varenja. Sadrži nekoliko enzima životinjskog porekla – pankreatin, pepsin, proteazu i dijastazu koji čine osnovu preparata, a to su enzimi koji se izlučuju tokom varenja. Pored njih, sadrži i enzime biljnog porekla – papajin, bromelain iz ananasa i betain hidrohlorid poreklom iz repe. 
 
"Naročito je velika pomoć osobama A krvne grupe, čije je varenje uvek otežano jer nemaju dovoljno želudačne kiseline. Ovi prirodni, biljni sastojci pomažu povećanju kiselosti bez toga da bi ona mogla da smeta. Recimo, osobe A krvne grupe često se žale na pečenje u želucu i misle da imaju višak kiseline, a upravo je obrnuto", navodi dr Tarnocki. 
 
Betain takođe sprečava taloženje masnih materija u jetri i pospešuje proizvodnju lecitina koji utiče da se ne stvaraju kamenčići kod osoba koje imaju zavrnutu žučnu kesu. Takođe pomaže i detoksikaciju jetre. Dejstvom kurkume, koja je još jedan sastojak ovog preparata, protivupalni efekat i detoksikacija su još više podstaknuti, kao i lakoća varenja. Ekstrakt još jedne biljke, slatkog morača, popravlja varenje zahvaljujući tome što pospešuje izlučivanje enzima duž gastrointestinalnog trakta. Ova biljka je od davnina poznata kao sredstvo za poboljšanje varenja. Utiče i na pražnjenje creva i popušta grčeve. 
 
 
"Digestive enzymes preporučujemo osobama koje imaju bilo kakve probleme sa varenjem, jer je odlična pomoć i kod najsloženijih poremećaja – kod kandidijaze, gastritisa, kod takozvanog refluksa (kada postoji slabost kružnog mišića između jednjaka i želuca, tokom spavanja dolazi do vraćanja želudačnog soka koji može da izazove iritaciju, kašalj, čak i hroničnu upalu glasnih žica), kod smanjene funkcije pankreasa, kod hroničnog zatvora. Može da se koristi i kod upale žučne kese, kod zavrnute žučne kese, a predlaže se i onima koji imaju A krvnu grupu za lakše varenje. Pomaže i kada pojedemo veliku količinu hrane, što je karakteristično za praznične dane i praznične trpeze", kaže naša sagovornica.
 
Saveti za bolje varenje
 
"Napominjem da treba jesti redovno - tri puta dnevno i dobro sažvakati hranu, da sopstveni enzimi za varenje mogu da se izluče. Kod onih koji brzo jedu, enzimi ne stignu da se izluče i dolazi do lošeg varenja. Treba uvek voditi računa o količini hrane i o mešanju belančevina, ugljenih hidrata i masti. Ako to mešanje možemo da izbegnemo već smo puno uradili za funkciju enzima. Obavezno treba jesti sveže voće i povrće, jer sadrže enzime koji potpomažu varenje. Voće uvek treba jesti pola sata pre obroka, pogrešno je kada se voće servira posle jela, kao desert, dok vodu treba piti posle jela, kao i alkoholna pića, ako se već piju, mada ih treba izbegavati", savetuje dr Tarnocki i poručuje da enzimi za varenje mogu puno pomoći da nam ne presedne praznična trpeza.
 
Informacije o svim proizvodima CaliVite international možete pronaći OVDE.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 o dodacima ishrani sa enzimima koji pomažu kod lošeg varenja možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.